Барбарис годжі: як відрізнити підробку?

Китайський барбарис годжі – унікальне джерело здоров’я, довголіття і квітучого

Китайський барбарис годжі – унікальне джерело здоров’я, довголіття і квітучого зовнішнього вигляду. Щоб придбати справжні плоди барбарису годжі, треба знати деякі нюанси його вибору.

Регулярно вживаючи ягоди годжі, людина зміцнює імунітет, спалює зайві жири, заповнює вітаміни і мікроелементи в організмі, знижує ризики онкологічних захворювань, сприяє омолодженню і поліпшенню зовнішнього вигляду.

Отже, в наш час мало залишилося людей, необізнаних у питанні, що таке китайський барбарис годжі, і навіщо він взагалі потрібен. Якщо говорити коротко, ця дивовижна ягода сприяє очищенню крові, зокрема, і організму в цілому, відновленню і навіть збільшення лібідо, нормалізації тиску, а також метаболізму в цілому.

Але, є і підводні камені у цій неймовірній ягоди: барбарис годжі не дарма називається барбарисом. Висушені диво-ягоди нерідко необізнані люди приймають за ягоди барбарису і навпаки. Саме цей факт і дав привід багатьом наївним покупцям говорити про те, що ягоди годжі – барбарис звичайний, і їх вживання не дає того чудодійного ефекту, про який розповідають тибетські легенди і люди, насправді придбали і вживали деякий час ягоди годжі.

Ягода годжі це барбарис, але барбарис тибетська, ніякого відношення не має до звичайного європейського барбарису. На підтвердження можна відзначити, що всередині ягоди годжі знаходиться декілька (до десяти) насіння у м’якій оболонці, властивих пасльоновим, а у барбарису в ягоді знаходиться одна кісточка, і ніяк інакше.

Рослина годжі або, по-іншому, дереза китайська, дереза звичайна, виростає в багатьох країнах євразійського материка, точніше виростають родичі цієї рослини сімейства пасльонових.

Але, не поспішайте бігти і викопувати чагарники десь на неудобъях! Це зовсім не та годж і ефекту від неї не буде або буде зовсім не той, що очікувався. Властивості ягід дикоросів поки ще зовсім не досліджені, хоч діти і птахи ласують зрідка дрібними червонувато-помаранчевими плодами без будь-якої шкоди для здоров’я, ніхто не зможе спрогнозувати ефект, якщо почати вирощувати ці кущі на присадибній ділянці і споживати ягоду дикоростучої «родички» годжі в необмежених кількостях.

Годжі шамбала, тибетський барбарис славиться саме завдяки своєму хімічному складу, а набуває він його завдяки географії зростання. Найкорисніший барбарис, плоди якого доставили з плоскогір’їв провінції Нинься, де грунти збагачені мінеральним солям чудової річки Хуанхе. Саме на цьому ґрунті ягода визріває і насичується усіма необхідними елементами, які дозволяють продовжити термін життя, бути активним, молодим і здоровим.

Але, хоч ягода і відома з давніх часів тибетським ченцям, в Англії та індії, навіть в РФ і Україні, популярність і всесвітня популярність до неї прийшли відносно недавно. Почався справжній споживчий бум, і на тлі його з’явилося дуже багато шахраїв, що видають за годжі шамбала барбарис звичайний або ж навіть фарбований родзинки.

Як визначити, що це справжні ягоди безсмертя, а не дешева підробка ділків? Звичайно, хочеться сказати, що купувати ягоди варто або в Китаї, або через перевірених постачальників, але далеко не у кожного знайдуться такі можливості.

Отже, ягода годжі в сушеному вигляді повинна бути приблизно сантиметр завдовжки, червоного або яскраво-червоного кольору, зморщена, але м’яка. Ні в якому разі не чорного або бордового кольору. Натуральні ягоди годжі, особливо в сушеному вигляді не забарвлюють шкіру, тканину та ін. предмети, навіть якщо їх злегка зволожити (спітнілі долоні, наприклад). Ягода віддає колір гарячого чаю приблизно через чверть години, якщо її залити окропом, але ніяк не раніше.

Вибираючи ягоди годжі, варто робити замовлення на сайтах, де багато позитивних відгуків, а першу партію набувати невелику, на пробу. Ягода годжі – чудове джерело здоров’я, яким не варто нехтувати в нашому складному житті.