Чи можна поправитися від йогурту: вивчаємо жирність продукту

Який жирності йогурт можна використовувати для перекусів, щоб не погладшати? Цим питанням задаються багато людей, стажать за дотримання свою фігуру. Поправитися від йогуртів – реально, як і від будь-якого іншого продукту.

Який жирності йогурт можна використовувати для перекусів, щоб не погладшати? Цим питанням задаються багато людей, стажать за дотримання свою фігуру. Поправитися від йогуртів – реально, як і від будь-якого іншого продукту.

Йогурт – один найулюбленіших кисломолочних продуктів як серед дітей, так і серед дорослих. Але йогурти бувають різні, і перед покупкою, а тим більше перед вживанням, слід уважним чином вивчити етикетку.

Жирність йогуртів вимірюється в процентному співвідношенні і варіюється в діапазоні від 0,1% до 12%, а то і більше. Деяким людям немає різниці, який жирності йогурт вони купують, але ось наприклад тим, хто сидить на дієті, ця інформація буде надзвичайно потрібна. Маложирний йогурт по своїй консистенції зазвичай більше нагадує ряжанку, сніжок або навіть звичайне молоко, а калорійний більше схожий на пудинг або навіть суфле. Звичайно, можна навіть не сперечатися з тим, що 12%-ний йогурт набагато смачніший, ніж 0,1%-ний, але жоден дієтолог не рекомендує вживати такі калорійні продукти в якості перекусів.

Існують натуральні йогурти, які виготовлені просто з молочної основи і якогось кількості молочнокислих бактерій за допомогою закваски. Такі йогурти є найбільш корисними, оскільки у своєму складі не містять ніяких добавок, стабілізаторів, барвників, покращувачів смаку. Єдиний їх мінус – короткий термін зберігання (зазвичай не більше 7-14 днів) і досить специфічний смак (особливо якщо в складі такого йогурту не присутній цукор або його замінник) . Зате їх рекомендують в якості профілактичних засобів при різних проблемах з травленням і ШКТ.

Крім таких натуральних йогуртів, існують ще й інші, які містять в собі різні фрукти, ягоди та інші наповнювачі. Природно, що такі йогурти з добавками є набагато менш корисними, особливо якщо термін їх зберігання перевищує 3 місяці. А вже якщо термін придатності продукту дорівнює 1 року, то і йогуртом-то назвати подібний товар складно. Крім загусників і покращувачів, навряд чи там в складі можна знайти щось дійсно корисною. Деякі виробники навіть продають у комплекті з йогуртом невелику порцію печива для того, щоб перекус став для споживача більш поживним. Але не слід забувати про те, що «більш поживним» в даному випадку можна прирівняти до «більш калорійним».

З натурального йогурту можна зробити прекрасну основу для соусів, причому неважливо, чи буде це солодкий соус до випікання та іншими десертних страв, або ж це буде доповнення до страв з м’яса і птиці. Унікальний смак натурального йогурту можна розкрити, додавши інші інгредієнти, з кожним з яких він заграє по-новому. Наприклад, додаючи трохи вершків, можна отримати насичений молочний смак. А зелень, додана до такого йогурту, навпаки принесе відчуття свіжості і такий соус чудово підійде наприклад до м’ясних стейкам. Такі соуси набагато менш калорійні, ніж їх побратими, приготовані на основі майонезу, вершків або борошна і молока, т. к. жирність йогурту зазвичай нижче, ніж всіх вищезазначених продуктів.

Крім соусів, цей кисломолочний продукт ще також використовують при випіканні різних солодких десертів – пирогів, тістечок, кексів і т. д. Йогурт, жирність якого не дуже велика, можна додавати в тісто замість молока або кефіру, а калорійні йогурти, особливо в суміші зі згущеним молоком або іншими добавками, добре підійдуть в якості крему або для просочення коржів для торта. Такий крем буде відрізнятися легкістю, на відміну від інших олійно-вершкових варіантів, і порівняно з ними знову ж володітиме меншою калорійністю.

Йогурт можна приготувати і в домашніх умовах. Деякі використовують для цього йогуртницю, деякі – мультиварку, а хтось обходиться набором стаканчиків або баночок, без всяких новомодних пристроїв. Адже по суті йогурт – продукт сквашування молока з молочнокислими бактеріями в теплому середовищі. Йогуртниця та мультиварка просто допомагають автоматично підтримувати заданий рівень температури. Для того, щоб зробити йогурт, необхідно змішати молоко і закваску, отриману суміш розлити по банках і відправити в тепле місце на 4-8 годин. Після цього продукт готовий до вживання, але за бажанням його ще можна охолодити і додати шматочки фруктів і ягід. В якості закваски звичайно використовують як вже готовий натуральний йогурт, так і спеціальні біфідобактерії, які можна купити в аптеці або спеціалізованому магазині. Для того, щоб проконтролювати жирність отриманого продукту, необхідно уважно дивитися на те, яке молоко використовується для створення йогурту. Наприклад, при використанні 1%-ного або 2,5%-ного молока, йогурт вийде маложирний, придатний для дієт, а якщо взяти 6%-ве молоко, до того ж додати туди ще вершки, йогурт вийде досить калорійним, хоч і дуже смачним. Але таке ласощі більше підійде для тих, хто не стурбований проблемою зайвої ваги і стрункої фігури.

Чи можна від йогуртів поправитися? Це питання задає собі, мабуть, кожен, хто худне людина. Однозначної відповіді на нього, звичайно ж, не існує. Як вже було сказано в цій статті, існує таке велике різноманіття йогуртів і страв, що виготовляють з нього, що сказати конкретно, як це позначиться на фігурі – неможливо. Якщо людина переконана, що він одужає від йогурту, і наводить приклад якісь доводи, то швидше за все він говорить саме про тих жирних йогуртах, які по своїй калорійності не поступаються сметані або навіть майонезу. Вживання таких продуктів однозначно не призведе до появи стрункого силуету. А ось навпроти, з’їдений стаканчик натурального нежирного йогурту з біфідобактеріями кожен день, допоможе поліпшення травлення і зниження ваги. Основний принцип правильного харчування – це помірність, і тому цього слід дотримуватися помірності в усьому, в тому числі і у вживанні молочнокислих продуктів, таких як йогурт.

Поправитися від йогуртів можливо, але також можна поправитися від курячої грудки, якщо їсти її у великій кількості з різними соусами. Правильне споживання йогурту, натурального і нежирного, призведе тільки до гарних результатів.