Дереза китайська (годжі): останні дослідження вчених

Годжі (дереза китайська) придбала популярність досить стрімко. Про те, чим

Годжі (дереза китайська) придбала популярність досить стрімко. Про те, чим унікальна дереза китайська (годжі), що саме відрізняє ягоди цієї рослини від інших, розповість стаття.

Годжі – чагарник сімейства пасльонових. До нас він привезений з гірських районів Тибету. Ще годжі називають тибетська барбарис або дереза китайська. У народі рослина отримало досить своєрідне прізвисько – вовча ягода.

Ягоди годжі зовсім невеликого розміру, приблизно півтора сантиметра в довжину. Побачивши їх, навряд чи подумаєш, що вони мають такий чудодійною силою. Вперше про годжі заговорили близько десяти років тому, після появи в одному з австралійських журналів статті про унікальність цих ягід у боротьбі з целюлітом. Однак на Сході годжі (дереза китайська) використовується для лікування різних захворювань вже не одне століття.

Існує стародавня легенда, в якій сказано, що завдяки щоденному вживанню ягід годжі чоловік зміг прожити більше двохсот п’ятдесяти років. Дізнавшись про виняткові властивості ягід годжі зацікавило багатьох. Вчені почали проводити дослідження, щоб довести або, навпаки, спростувати сказане австралійцями.

Через рік, вже в американській газеті з’явилася замітка, про властивості протипухлинних годжі і наявності в ягодах речовин, здатних омолоджувати організм. Після декількох досліджень вчені підтвердили сказане у виданнях.

Дереза китайська (годжі) – дійсно унікальна рослина. У складі маленькою, схожою на барбарис ягідці, містилася величезна кількість вітамінів, двадцять один мінерал, серед яких цинк, залізо, йод, так необхідні людині.

Крім цього, не можна забувати і про амінокислотах – їх у годжі вісімнадцять найменувань, причому вісім з них унікальні, оскільки організм людини їх не виробляє. Також, ягода годжі містить чотири полісахариду, які обов’язкові для людини, але не містяться ні в одному продукті харчування. Завдяки такому складу, ягоди годжі здатні зміцнити здоров’я людини і, як наслідок, збільшити тривалість життя.

Крім складу, вчені з’ясували, що вживати годжі можна тільки в сушеному вигляді. У свіжій ягоді настільки багато біологічно активних речовин, що людина може отруїтися. Сушити ягідки потрібно в затіненому місці. Вживати їх можна як у вигляді настоїв або відварів, так і в якості приправи. Іноді їх додають в коктейлі або десерти.

Як і будь-який інший продукт, ягоди годжі мають протипоказання до застосування. Насамперед – це індивідуальна непереносимість. Тому, перед тим, як почати лікування ягодами, слід спробувати зовсім невеликий шматочок і перевірити реакцію організму. Так само протипоказанням є висока температура. У зв’язку з цим, приймаючи ягоди при застуді слід попередньо прийняти жарознижуючий препарат.

Незважаючи на унікальність рослини, при будь-яких серйозних захворюваннях, покладатися на одні ягоди не слід. Вони можуть бути використані тільки в якості додаткового лікування.