Дієта: меню на тиждень для стрункої фігури

Багатьох людей, а особливо осіб прекрасної статі, гостро хвилює питання про схуднення. У цій статті буде наведена легка, смачна, поживна і корисна дієта-меню на тиждень.

Останнім часом проблема зайвої ваги займає одні з перших позицій по актуальності і досить складно визначити, з чим пов’язаний такий бум серед людей. При цьому кожен хоче для себе скласти ефективну дієту-меню на тиждень, але не у всіх вистачає для цього фантазії.

Так і теоретичної підкованістю в даному питанні також мало хто може похвалитися, адже дієта на тиждень в домашніх умовах (меню) повинна не просто допомагати людині скинути неабияк обридлі зайві кілограми, але і зробити це з максимальною користю для організму. Також вкрай важливо визначитися з самим типом дієти, адже їх існує досить велика кількість і не всі вони є універсальними.

Так, наприклад, одна справа, якщо людині потрібно терміново скинути зайву вагу, причому йдеться не про один-два кілограми, і зовсім інша, коли прийнято рішення про поступове поетапне схудненні, не передбачає зриви і різкі скачки в ту або іншу сторону. У першому випадку доречними будуть так звані тижневі “експрес-дієти”, які здатні надавати швидкодіючий ефект, але при це є абсолютно недовговічними повернення до старого режиму харчування, всі втрачені кілограми повертаються знову. Другий метод обґрунтовано вважається більш щадним і розраховується на більш тривалий термін (іноді процес схуднення може розтягуватися від трьох до восьми місяців), зате результат буде надійним і фіксованим. Мало того, за цей період людина кардинально переглядає свій колишній раціон і вчиться жити по-новому.

Далі буде наведено два варіанти дієтичного меню на тиждень, в залежності від того, який саме тип схуднення є найбільш оптимальним для збирається скинути зайву масу. Перший спосіб полягає в максимальному зниженні рівня споживаних вуглеводів з раціону або навіть повної відмови від них. При такій дієті за тиждень можна втратити в середньому від чотирьох до восьми кілограм, але не варто поспішати радіти, адже цей спосіб годиться тільки для екстрених випадків, адже регулярне його застосування може бути небезпечним серйозними порушеннями у білково-вуглеводному балансі організму і навіть алергічними проявами на надлишок білка тваринного походження, що використовується в даному раціоні.

Для того, щоб було легко складати меню на тиждень, професійні дієтологи розробили спеціальні зведені таблиці з переліком всіх продуктів харчування з урахуванням всіх способів їх термічної обробки і наведеним кількістю балів (вуглеводів), які містяться в кожному з них. Також існує спеціальна формула, за якою можна елементарно вирахувати свою крайню норму споживання вуглеводів. На основі цих даних і складається меню на тиждень, яке буде ефективно працювати, якщо не перевищувати розрахований середньодобовий ліміт. Виходить, що чим менше в організм потрапить вуглеводів, тим більше зайвих кілограмів вдасться скинути.

Для цієї дієти найкраще підходять продукти з високим вмістом білків тваринного походження – м’ясо, птиця, риба, морепродукти, сало, яйця. А ось в овочах, фруктах і фруктових соках, горіхах, крупах і борошняних виробах, навпаки, домінують саме вуглеводи, вживання яких вкрай протипоказано у даній дієті. Про таких стравах, як випічка і солодке, і зовсім доведеться на якийсь час забути інакше вся дієта піде нанівець. Також слід на час дієти відмовитися від приготування страв на вершковому або рослинному маслі (навіть якщо мова йде про такий корисний продукт, як оливкова олія).

Ну а тепер про самому меню на тиждень, заснованому на базових принципах безвуглеводної/білкової дієти. Так, наприклад, ранок понеділка може початися з відварених яєць без соусу, житнього сухого тосту і чашки зеленого чаю без цукру. На обід можна дозволити собі легкий дієтичний суп з фрикадельками (без засмажки і з мінімальною кількістю картоплі), салат з апельсина і курячої грудки і сир з половиною чайної ложки рідкого меду. Вечеря може включати в себе будь біле м’ясо або рибу, але бажано без нічого (гарніру або соусу).

У вівторок на сніданок можна з’їсти знежирений сир з перетертої половинкою банана, на обід – стейк-гриль з червоного тунця на подушці з салатного листя і десерт у вигляді невеликої кількості мюслі. Вечеря, як і в першому випадку може включати в себе будь біле м’ясо або рибу без добавок. На сніданок у середу дозволяється з’їсти два зелених яблука і білковий омлет з зеленою цибулею (без додавання жовтка), на обід – відбивні з яловичини або свинини з гарніром з парової стручкової квасолі і зеленого горошку без солі і перцю (можна присмачити все це справа лимонним соком або його сумішшю з часником і бальзамічним оцтом), а на вечерю – свіжі ягоди і салат-коктейль з креветок. Четвер по праву вважається рибним днем і в цьому випадку також краще не нехтувати старими добрими традиціями. Ідеальний сніданок для такого дня можна вважати карпаччо з слабосоленої риби з чашкою ароматної кави без цукру, обідом – юшку з лосося або форелі, мідії, запечені з часниковим соусом, знежирений йогурт з лохиною, малиною, ожиною та динею, а вечерею – салат-мікс з трав і копченої скумбрії. В п’ятницю можна дозволити собі трохи овочів.

Так на сніданок можна з’їсти фритатту зі спаржею і білої шинкою (білковий омлет без молока та сметани) і випити склянку ананасового соку, на обід – холодний суп гаспачо з свіжих томатів і червоного перцю зі злаковим печивом на десерт, а на вечерю запечене філе індички з овочами (підійдуть кабачки, кольорова капуста, цибуля та морква). Вихідні також не є приводом для розслаблення, мало того, краще якийсь один день зробити розвантажувальним. В неділю можна побалувати себе дієтичним крем-суп з гарбуза (без вершків і грибів), відварною кроликом з гарніром із запеченої буряка і скибочкою козячого сиру, а також паровими котлетами з риби. А ось від десерту в цей день краще зовсім відмовитися.

Така дієта хороша для любителів м’ясних, рибних і морських продуктів, адже, по суті, їх можна їсти без всяких обмежень (природно, без гарніру і хлібобулочних виробів). Для другого ж, більш прийнятного варіанту, меню може стати набагато більш насиченим і різноманітним, в якому навіть будуть дозволятися деякі “заборонені” страви і продукти. В принципі, мова йде про перехід “на рейки” правильного харчування, яке не тільки допоможе людині позбутися зайвої маси тіла і скоротити свій нездоровий апетит, але і в істотній мірі поправити його здоров’я. Причому мається на увазі не тільки зниження рівня холестерину в крові, повна нормалізація обміну речовин і прискорення метаболізму, але і такі приємні бонуси, як загальне поліпшення самопочуття та зовнішнього вигляду.

Такий раціон дозволяє вводити всілякі каші на воді, сприяють профілактиці запорів, фрукти і овочі. А ось від жирного м’яса, сала, риби і випічки доведеться або повністю відмовитися, або в значній мірі знизити рівень їх споживання. Також не рекомендується зловживати калорійними соусами на вершковою або майонезній основі і гострими заправками (кетчуп, суміш бальзамічного оцту, цукру і гірчиці тощо). Величезне значення має і спосіб приготування кожної страви, тому замість обсмажування продуктів у великій кількості масла або жиру, перевагу варто віддати запіканню або паровому методом.

У перший час, безумовно, доведеться нелегко, так як потрібно подолати відчуття голоду, що диктується значними розмірами шлунка і постійно підраховувати вживаються грами і калорії. Для того, щоб не збитися, можна скористатися спеціальними, заздалегідь розробленими табличними формами з усіма необхідними показниками жирів і калорій у продуктах, а також чудовим методом під назвою “Тарілка”.

Даний спосіб передбачає умовний поділ страви середнього розміру на три частини, одна з яких повинна займати 50% його площі (вуглеводи), а дві інші, відповідно, на 25% кожна (жири і вуглеводи). Цей простий у виконанні метод дозволить людині не переїдати і складати збалансований раціон харчування, здатний забезпечити його всім необхідним.