Дієта мінус 10 кг за місяць

На сьогоднішній день досить важко знайти людину, задоволеного власною вагою і не бажає скинути хоча б кілька кіло і саме тому величезною популярністю користується дієта “мінус 10 кг за місяць.

Кожна людина, якій набрид зайву вагу, повинен розуміти, що схуднення повинно викликати користь, а не шкоду його організму і саме тому краще відмовитися від радикальних методів, які передбачають виключення цілих груп продуктів харчування.

Примітно, що дієта “мінус 10 кг за місяць може мати досить щадний характер на відміну раціонів харчування, які передбачають екстремальну втрату ваги. Так, ефективна дієта “мінус 10 кг місяць” являє собою комплексний підхід до цієї проблеми, причому, велике значення має не тільки меню, але і час прийому їжі. Крім того, слід враховувати і той факт, що зайві кілограми будуть буквально танути на очах, якщо вони, дійсно, зайві і зовсім інакше йтимуть справи у зворотній ситуації, коли проблема надлишкової ваги є надуманою. Що стосується основних прийомів, яких рекомендується дотримуватися, сидячи на дієті “мінус 10”, то перше правило зводиться до максимально можливого скорочення споживаних вуглеводів. Справа в тому, що вуглеводомісткі продукти, потрапляючи в організм, мають властивість практично одразу перетворюватися на глюкозу і, як наслідок, в жир.

Саме тому дієтологи настійно рекомендують робити упор на білок тваринного походження і включати в раціон тільки “повільні” вуглеводи, під якими маються на увазі продукти харчування з низьким індексом глікемії. Зазвичай до них відносять деякі види овочів (всі види капусти, огірки, помідори, солодкий болгарський перець, кабачки, цибуля, зелень), фруктів (свіжі ягоди, цитрусові, яблука, ананас, ківі, гранати) і легкі каші на воді (бурий рис, вівсянка, гречка). А ось від макаронних, хлібобулочних і борошняних виробів доведеться повністю відмовитися, як втім і від окремих видів овочів і фруктів. Приміром, та ж кукурудза, відварна морква, картопля, баклажани, сливи, абрикоси, банани, черешня, груші і всі види баштанних мають властивість вкрай негативно позначатися на фігурі. Що стосується такого продукту, як цукор, то замість нього можна використовувати замінник або рідкий квітковий мед, якщо мова йде про приготуванні дієтичних десертів.

З білками тваринного походження також не все так однозначно, адже раціон “мінус 10 кіло за місяць” передбачає вживання тільки нежирних сортів м’яса і риби без скоринки, приготованих на пару, відварених у воді або запечених в духовій шафі у фользі. Так, найкраще віддавати перевагу телятині, яловичині, деякими видами субпродуктів (печінка), грудки курки або індички, білої морської або річкової риби, тунцу і морепродуктів. У цю ж категорію потрапляють молочні та кисломолочні вироби за умови низького вмісту жирів. Наприклад, можна ефективно втрачати масу, регулярно вживаючи знежирений сир, йогурти, молоко і навіть вершки (не більше 10 %) і сметану (не більше 15 %), правда, в обмеженій кількості. При цьому, дана рекомендація не поширюється на ці ж продукти з високим вмістом тваринного жиру, а також на згущене молоко, майонез і вершкове масло. Вкрай обережним слід бути і при використанні масел рослинного походження, прагнучи обмежуватися невеликою його кількістю в поєднанні з лимонним соком і крупною морською сіллю, використовуючи дану суміш в якості заправки до овочевим салатикам.

Дієта “мінус 10 кг за місяць, меню якої можна розробляти самостійно, хороша тим, що вона не передбачає якихось жорстких обмежень та харчування по строго певних годинах. Основний її принцип зводиться не до щільного сніданку і повної відсутності вечері, а до більш щільного обіду і мінімальним сніданку та вечері без жодних перекусів. Так, наприклад, свій день найкраще починати зі склянки фрешу з фруктів або ягід описаних вище або чашки зеленого чаю з замінником замість цукру і невеликий тарілочки вівсянки на воді зі свіжими ягодами. Альтернативою даному сніданку може стати тост з житнього хліба зі скибочкою слабосоленої форелі, салат з руколи і варених перепелиних яєць або ж знежирений сир, перетертий з фруктами або ложечкою квіткового меду. Обід може включати в себе і перше, і друге блюдо, за умови, що одне з них буде дуже низькокалорійним. Варіантів існує безліч: бульйон з яйцем + стейк з телятини з зеленим гарніром, капустяні щі з білими грибами + салат з морепродуктів, суп-пюре з цвітної капусти + стейк лосося на рисовій подушці та ін.

І самий важливий момент при дотриманні даного раціону полягає в тому, що вечеря має бути самим убогим. Тому максимум, чим можна побалувати себе ввечері – це філе риби, варені морепродукти, легкий фруктовий салат, заправлений знежиреним йогуртом, запечені овочі з лимонним соком, склянка кефіру або ж ягідного смузі.