Дієта по гликемическиму індексу

Дієта по глікемічному індексі заснована на вживанні продуктів з низьким глікемічним індексом, не позбавляючи організм поживних речовин.

диета по гликемическому индексу фото

Дієта по глікемічному індексі дуже популярна на сьогоднішній день. Її активно використовують, як і люди, що ведуть боротьбу із зайвою вагою, так і люди, що страждають діабетом. Основною метою даної дієти є заміна простих вуглеводів на складні. В чому сенс такої заміни? Складні вуглеводи засвоюються організмом повільно, поступово насичуючи кров глюкозою. У свою чергу прості вуглеводи засвоюються дуже швидко і провокують різке підвищення цукру в крові, що призводить відкладенням його в виді жиру в жирових клітинах.

Дієта по глікемічному індексі передбачає раціон, складений за допомогою таблиці глікемічних індексів для різних продуктів. Вона проходить поетапно, і передбачає вживання продуктів із низьким показником глікемічного індексу. Основними складовими дієти є фрукти, овочі та цільні злаки. Необхідно також в процесі дієти вживати білок: сир, риба, м’ясо.

Дана дієта у співвідношенні з іншими видами є більш поживним, що є її перевагою. Плюс також у тому, що на відміну від інших дієт, не доводиться виключати з раціону продукти, що містять корисні для здоров’я поживні речовини.

Існує ряд рекомендацій, яких слід дотримуватися, сідаючи на таку дієту. До їх числа відносяться наступні: харчуватися необхідно 5-6 разів на день, при цьому основних прийомів їжі повинно бути 3, а ще 2-3 – це перекуси; не вживати їжу за 2-3 години до сну; по можливості не вживати жирні продукти і напівфабрикати; каші краще готувати методом запарювання окропом; рибу і м’ясо їсти можна (починаючи з 2 етапу дієти) але в помірних кількостях; більше клітковини в продукті – нижче його глікемічний індекс; не слід забувати, що сирі овочі мають глікемічним індексом з нижчим показником, ніж ті, які піддавалися термообробці.

І так, дієта з низьким глікемічним індексом складається з трьох етапів.

На першому етапі відбувається власне схуднення. Даний етап має на увазі харчування невеликими порціями, продуктами з низьким показником глікемічного індексу. Тривалість даної фази коливається від 2 тижнів, до моменту досягнення бажаного ваги.

Дієта по глікемічному індексі: етап другий. Він полягає в закріпленні отриманих результатів. Його тривалість – 2 тижні. Вживати можна продукти, як з низьким, так і з середнім глікемічним індексом.

Метою третього етапу є підтримання форми. Важливо віддавати перевагу продуктам з середнім і низьким показником глікемічного індексу, вживаючи продукти з високим глікемічним індексом лише в невеликих кількостях.