Гастрит з підвищеною кислотністю

Гастрит з підвищеною кислотністю зустрічається набагато частіше, ніж із зниженою. І вимагає грамотного лікування, так як викликати виразки і шлункова кровотеча.

Гастрит с повышенной кислотностью лечение

Гастрит з підвищеною кислотністю виникає внаслідок порушення секреції шлункового соку, переїдання, інфікованості бактеріями, стресів, вживання надмірно гарячої або холодної їжі і багатьох інших факторів. Вся небезпека даного виду гастриту полягає в тому, що це захворювання нерідко ускладнюється виразками шлунка і ДПК, а також небезпечними кровотечами і атрофічними змінами слизової оболонки.

Лікування гастриту з підвищеною кислотністю

При появі перших ознак гастриту (болю в епігастрії, нудоти, блювоти) слід швидше звертатися за медичною допомогою. Але, на жаль, багато людей роблять це тільки при появі нестерпного болю, коли гастрит набуває эрозийную форму або переходить у виразкову хворобу шлунка.

Сам пацієнт не може підбирати для себе лікування, так як він не знає, як визначити кислотність при гастриті і яку лікувальну тактику вибрати. Доктор після детального огляду, проведення специфічної діагностики ставить діагноз і призначає ефективне і безпечне лікування.

Отже, які принципи лікування гастриту з підвищеною кислотністю?

– Суворе дотримання дієтичного харчування. У перший день загострення хвороби по можливості необхідно дотримуватися голодної дієти з рясним лужним, вітамінізованим і неодмінно теплим питтям. Справа в тому, що на перетравлення їжі організм людини витрачає багато енергетичних запасів, які під час голоду йдуть на загоєння слизової оболонки. Та й вплив їжі на запалені стінки шлунка може бути негативним.

– Препарати, що знижують секрецію шлункового соку: блокатори H2-гістамінових рецепторів, інгібітори протонного насоса, М-холінолітики. Ці ліки знижують вироблення соляної кислоти, знижуючи, тим самим, кислотність шлунка.

– Антацидні препарати (палена магнезія, гідрокарбонат натрію, біла глина).

– Антибіотики, протимікробні засоби. Існує пряма зв’язок між бактеріями Helicobacter pylori і появою гастриту з підвищеною кислотністю.

– Використання фізіопроцедур, фітотерапії — протизапальних, знеболюючих трав.

Показаний відпочинок на Чорноморському узбережжі, в санаторіях, які спеціалізуються на лікуванні патологій шлунково-кишкового тракту.

Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

При гастриті з підвищеною кислотністю треба приймати їжу маленькими, невеликими порціями, до 5 разів на день. Їжа повинна бути повноцінною, багатої вітамінами і мікроелементами. Виключаються жирні, смажені страви, гострі і пряні компоненти, а також ті продукти, які довго затримуються в шлунку та перегнивають.

Повністю протипоказані:

– боби, капуста;

– фруктові і овочеві соки в нерозведеному вигляді;

– алкогольні, газовані напої;

– каву, міцний чай;

– смажена риба, м’ясо;

– жирні кисломолочні продукти;

– редис, цибуля, часник;

– свіжа здоба, житній хліб.

Необхідно їсти більше слизових супів і каш, обволакивающих шлункові стінки і запобігають їх травматизацію. Краще всі страви готувати на пару або відварювати. Можна запікати. Але смажити м’ясо, котлети і рибу не рекомендується, так як після вживання такої їжі вся користь від використання медикаментозних препаратів і обмежень сходить нанівець.

Для зниження ризику розвитку печії при гастриті шлунка рекомендується харчуватися невеликими порціями, але досить часто, бажано навіть в один і той же час. Овочі і продукти з грубою клітковиною повинні піддаватися термічній обробці.

Не рекомендується вживати курячі яйця, зварені круто, так як вони довго затримуються в шлунку. Краще їсти омлет, приготовлений на пару або яйця всмятку. Дуже корисні киселі з вівса або геркулеса, зварені до напіврідкого стану. Їх потрібно випивати натщесерце, щоб вони покривали запалені стінки шлунка, створюючи захисний бар’єр перед агресивними компонентами їжі.

Симптоми гастриту з підвищеною кислотністю

Гастрит з підвищеною кислотністю має схожі симптоми з эрозийной хворобою шлунка, але грамотному фахівцеві не складе труднощів поставити вірний діагноз.

– Болі у верхній частині шлунка, виникають натще, вночі або через деякий час після вживання їжі. Як тільки пацієнт поїсть або вип’є обволікаючий напій, болю вщухають.

– Нудота, блювання. Кислота призводить до мимовільного скорочення шлункових стінок, викликаючи блювоту. Після відходження блювотних мас у роті може залишатися присмак гіркоти.

– Відрижка, печія, рефлюкс. Ці неприємні відчуття виникають відразу після прийому їжі. Іноді причина появи відрижки і печії криється в переїданні.

– Втрата апетиту, слабкість, дратівливість. При зниженні апетиту можна використовувати лікувальні трави, спеціальні фитосборы. Але перед їх застосуванням рекомендується проконсультуватися з фахівцем. Буває, він переростає в хронічний гастрит.