Глікемічний індекс: таблиця

Щоб смачно і корисно харчуватися, не турбуючись при цьому за стан свого здоров’я і зайві кілограми, необхідно ознайомитися з таким явищем, як глікемічний індекс.

гликемический индекс таблица фото

Таблиця глікемічного індексу продуктів допоможе правильно скласти раціон збалансованого харчування, не завдаючи шкоди здоров’ю і збитків гаманцю, і принесе користь всьому організму.

Повна таблиця глікемічного індексу продуктів представлена на різних ресурсах, але в загальному вигляді з нею можна ознайомитися в даній статті. Варто звернути увагу на те, що глікемічний індекс відображає швидкість розщеплення того чи іншого продукту до стану глюкози, яка потім може відкластися у вигляді жиру на різних частинах тіла. При цьому механізм зворотного перетворення жиру в глюкозу не передбачений природою, яка подбала про те, щоб запобігти настанню кризи для організму внаслідок тривалого голоду. Необхідність викиду інсуліну в кров викликана тим, що в ході еволюції людині доводилось харчуватися від випадку до випадку, нерідко голод чергувався з переїданням. Щоб забезпечити організм енергією про запас, і був створений такий механізм, який будь-яку їжу переробляє до глюкози і відкладає про запас. Звичайно, такі відкладення не надають особливого здоров’я, але жирові клітини відповідають за блиск і пружність шкіри. Глікемічний індекс, таблиця якого необхідна для правильного складання меню, відіграє важливу роль у питаннях збалансованого харчування.

Згідно з даними дієтологів, продукти можна розділити на групи з високим, середнім і низьким глікемічним індексом. При цьому зовсім необов’язково, щоб висококалорійні продукти мали високі показники індексу. Тому, перш ніж сідати на дієту, краще уважно вивчити, що собою являє глікемічний індекс. Запропонована таблиця відображає глікемічний індекс різних продуктів.

Продукти з високим глікемічним індексом Продукти з середнім глікемічним індексом Продукти з низьким глікемічним індексом
Пиво, фініки, страви з картоплі, здоба і білий хліб, рисова локшина, крохмаль, білий рис, крекери, гарбуз, кавун, кабачки, шоколадні батончики з начинкою, молочний шоколад, білий і коричневий цукор, пшоно, перловка, манна крупа, солодкі газовані напої, тушкована або варена морква Пшеничне борошно і крупа, вівсяна каша, відварна картопля, чорнослив, ізюм, мюслі, чорний житній хліб, консервовані овочі, макарони з сиром, диня, кетчуп, пісочне печиво, хурма, суші, ківі, спагеті, консервована кукурудза, журавлинний, ананасовий і виноградний соки без цукру Свіжа або заморожена журавлина без цукру, гіркий шоколад, свіжі апельсини, сливи, яблука, груші, грейпфрути, персики, нектарини, абрикоси, виноград, томат, мандарини, огірки, морква, лісові ягоди, різні види горіхів, гарбузове насіння, знежирений йогурт, боби, авокадо, свіжа зелень, капуста, спаржа, імбир, цибуля-порей, висівки

Глікемічний індекс багатьох продуктів залежить від способу та часу їх приготування. Продукти, що містять білок рослинного або тваринного походження, в цілому володіють більш низьким індексом. Якщо, приміром, ті ж гриби, що відносяться до продуктів з низьким глікемічним індексом, обсмажити у фритюрі, зросте як калорійність, так і глікемічний індекс. Приготування м’яса і овочів в клярі, звичайно, дуже смачно, але шкідливо і для здоров’я, і для фігури. Картопля в повсякденному раціоні можна замінити топінамбуром.