Кавунова дієта. Як вибрати кавун? Як вибрати смачний кавун? Корисні властивості кавуна.

Кавунова дієта. Як вибрати кавун? Як вибрати смачний кавун? Корисні властивості кавуна.

Літня пора просто немислима без наявності такого продукту, як свіжі ягоди і фрукти. Саме в цю чудову пору року ми можемо заповнити витрачені вітаміни і мінерали. Найкраще в один голос кажуть лікарі робити це за допомогою власне першоджерел, тобто свіжих овочів і фруктів, благо в літньо-осінній період їх кількість просто по справжньому величезний. Однак серед них хочеться виділити особливо один приголомшливий плід – кавун.

Арбузная диета.

  • Кавунова історія.
  • Корисні властивості кавуна.
  • Кавунова дієта.
  • Як вибрати смачний кавун?
  • Його люблять практично всі, абсолютно незалежно від віку. Особливо цінний в жарку пору даний продукт тим, що складаючись майже на 90 % з води, служить чудовим жаждоутоляющим засобом. Крім того, кавун дуже багатий різноманітними мінеральними комплексами. Навіть на сьогоднішній день вчені сперечаються про те, що ж за країна може носити почесне звання прабатьківщини цього чудесного ласощі. Одні впевнені, що це регіон південної Африки, інші ж називають протилежний – південну Азію, вірніше область Індії чи Пакистану. Про давньої популярності кавуна як такого свідчать не тільки письмові, а й речові джерела. Так, при розкопках встановлено, що культивували його активно приміром, у Давньому Єгипті вже в 3-му тисячолітті до нашої ери. Про високу цінності даного продукту кажуть розкопки могили, в кожній з яких у великій кількості містилися залишки висохлих плодів. На Заході кавун був привезений в якості трофея з одного з численних хрестових походів. А ось на Русі він з’явився спочатку як дивовижне блюдо, м’якоть плоду довго вымачивалась у воді і уваривалась зі спеціями. У звичному вигляді кавун споживатися став лише з 17 століття. Найбільше поширення при цьому звичайно ж він отримав у південних районах, так як дуже любить сонце і тепло. До вподоби припав слов’янам не тільки солодкий ніжний смак, але і практично безвідходна даного продукту. М’якоть його можна їсти сирою. Вона чудово втамовує спрагу і голод, додає сил і лікує багато недуг, Її також можна відварювати і готувати чудове варення і схожий на мед солодкий патоковий продукт. Те ж саме можна робити і з шкіркою. Насіння кавуна містять також чимало корисних мінеральних та антибактеріальних речовин. Так з найдавніших часів відомо старе засіб від глистів. Якщо вам не пощастило і ви придбали собі таких «друзів», то можете швиденько позбутися від них. Досить просто стовкти «борошно» засушені насіння кавуна і змішати їх з молоком у співвідношенні 1:10 і приймати щодня орально по одній столовій ложці три рази на день до повного зникнення симптомів. Здавна крім того кавун використовували для косметичних процедур і лікування шкірних хвороб, починаючи з простого протирання і закінчуючи приготуванням масок.

    Корисні властивості кавуна.

    Кавун і справді дуже корисний продукт. По справжньому його можна назвати даром природи людству. Мало в якому іншому представнику гарбузових можна зустріти таку кількість корисних речовин. У ньому міститься величезна кількість вітамінів, причому багатьох видів. Лідируючу позицію, як не дивно займає вітамін С – 200 г м’якоті плоду міститься доза в 20 % його норми в день. До 9 % — наявність вітамінів групи В (В1,В2,В6). Крім того ніацин, рибофлавін, фолат. У кавуні містяться важливі мікроелементи: калій, магній, фосфор, селен і навіть такі метали, як мідь, залізо, цинк і марганець. Крім вищеназваних плюсів можна назвати ще ряд важливих моментів, які свідчать про неймовірно високої цінності даного продукту. Справа в тому, що в м’якоті кавуна міститься багато речовин – «каротиноїдів», які іншими словами можна описати як потужні антиоксиданти, які подовжують нашу молодість і активно борються з вільними радикалами. На додаток до всього вони перешкоджають розвитку різного роду онкологічних процесів (особливо корисний лікопен), допомагають відновленню організму після проблем з серцем і попереджають взагалі їх поява (бета-каротин, лютеїн і ін). З каротиноїдів може самостійно у людському організмі утворюватися вітамін групи А. Причому лікарі відзначили цікавий факт: в натуральному вигляді каротиноїди приносять організму багато користі, а у вигляді таблеток – в основному тільки шкоду і погіршення стану хворої людини.

    Хочеться відзначити ще один позитивний момент. Кавун сам по собі – чудове ласощі. Солодкість йому надає велику кількість цукру. Однак при цьому слід врахувати, що «левова частка» його припадає на фруктозу (близько 50 %) та глюкозу (30 %). Безпосередньо ж на цукор залишається не більше 20 %. При тому в 1-му гр продукту буде всього лише 28 ккал. Адже, по суті, він складається на 90 % з води.

    Кавунова дієта.

    Відповідно його часто прописують людям, що мають проблеми із зайвою вагою. Більше того, існує навіть певна система для позбавлення від вагового баласту. В цілому, вона розрахована на два тижні, але можна проводити і «екстрені» заходи, у вигляді одноденного кавунового голодування. Тобто, протягом дня дозволяється харчуватися тільки даним продуктом, беручи нормальна кількість виходячи з пропорції: кілограм кавуна на 10 кг вашої ваги. Проте найбільш щадне дію надає саме перший варіант. При цьому в день дозволяється їсти кількість м’якоті, взяте у співвідношенні кіло продукту на 30 кг ваги худне людини. Проте при цьому харчування їм не обмежується. Дозволяється при цьому є і такі продукти, як вівсяна каша, зварена на воді без цукру або солі, можна також використовувати гречку. Крім того допускається поглинення відвареного м’яса або риби (до 150 г на добу), вареного яйця (1 шт), сиру (40 г), можна також є сир (80 г). При бажанні солодкого додайте сухофрукти, а солоного – лимон. Можна дотримуватися спадаючого характеру, коли кількість їжі поступово знижується до моменту, коли залишається тільки чистий кавун, а потім також повільно нарощується. В результаті, цілком можливо позбавити себе від 5-9 кг. Пити можна до 2-х літрів води (пам’ятайте, що велика кількість рідини ви отримуєте з м’якоттю), крім того добре споживати і зелений чай.

    Як вибрати смачний кавун?

    Проте ж, щоб насолоджуватися усіма перевагами даного продукту, важливо серйозно підійти до питання вибору кавуна, в протилежному випадку ви загрожуєте собі завдати організму великої шкоди, заробивши собі отруєння. На жаль, багато несумлінні продавці можуть «всучити» вам легко зіпсований товар. Тому, для початку уважно придивіться до того, що ви хочете придбати. Із загальної кількості краще брати великий, але не величезний. Досить буде 5-6 кг На продукті не повинно бути тріщин, вибоїн, подряпин або інших пошкоджень. Сама шкірка повинна бути гладкою, блискучою, а не матовою. Зверніть увагу на «хвостик». Ось він насправді повинен бути сухим і навіть ламким, якщо ж навпаки, то знайте, плід був зірваний рано і «дозрівали» під час транспортування, то є велика ймовірність, що його «нашпигували» підгодівлею. Фахівці стверджують, що більш смачні плоди відрізняються яскраво виділяється малюнком і відносяться до загону «дівчаток», тобто мають більш плоске дно і широке плямочка на ньому в районі кінчика (у «хлопчиків» дно більш витягнуте і місце у кінчика щодо вже). Обов’язково візьміть вподобаний примірник в руки. Стиглий буде важить легше, ніж на вигляд. До того ж спробуйте вдарити по ньому відкритою долонею. Звук повинен бути дзвінким і віддавати в руку, тобто резонувати. Пам’ятайте також ще один важливий момент: купувати кавун слід по сезону, тобто в кінці липня до середини вересня. В інший же час ви отримаєте інкубаторний продукт і можливість отруєння нитратными сполуками буде дуже велика. В цілому ж, користь від кавуна для вашого організму позначиться дуже швидко.