Корисна дієта №5. Реальні відгуки, важливі рекомендації

Чим же так корисна дієта №5? Читайте нашу статтю! У ній ми зібрали реальні відгуки та рекомендації щодо дотримання самої дієти.

Диета минус 5 кг.

Людям, які страждають хворобами кишечника, шлунку, печінки або желчеобразующих органів важливо дотримуватися розроблену спеціально для них систему харчування. І дотримуватися подібної системи не тільки при підборі продуктів харчування, але звертати увагу на температуру готових поданих страв. Так само, подібна система розписує не тільки час прийому їжі, але так само і його кратність.

Понад дев’яносто років тому, основоположник російської дієтології терапевт Мануїл Певзнер довів цілющий вплив дієти на організм пацієнтів, розробивши цілий комплекс різних дієт під кожну групу хвороб.

Дієта №5 в загальних рисах

Одним з таких комплексних підходів до лікування захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки і жовчного міхура є Дієта №5. Її основна мета – нормалізація роботи печінки і поліпшення жовчовиділення в щадному і акуратному режимі для печінки. До того ж, дотримання такої дієти не тільки допоможе в стимуляції жовчовиділення і нормалізації діяльності всього ШЛУНКОВО-кишкового тракту, але й сприяє накопиченню в печінці глікогену і розвантаженні жирового та холестеринового обміну.

Одними з найбільш частих показань до призначення дієти №5 є період після операції по видаленню жовчного міхура, період одужання після гострого гепатиту і холециститу. Так само, лікарі часто призначають таку дієту пацієнтам, у яких спостерігається хронічний холецистит, гепатит, цироз печінки, хронічний гастрит, хронічний коліт і жовчнокам’яна хвороба

Добовий раціон дієти №5 складається з 100гр білка, 50гр вуглеводів і 70гр жирів в день, а енергетична цінність становить 2500-2900ккал. Як бачите, білки і вуглеводи такою дієтою не забороняються. Але ось продукти, в яких підвищено вміст жирів, необхідно буде виключити. Але якщо з розумом підійти до складання свого щоденного меню, їжа буде не просто корисною, але й дуже смачною.

Щодо деяких правил, які потрібно дотримуватися дієти №5, то найважливіше тут не забувати харчуватися 5-6 разів на день. При приготуванні їжі найчастіше використовується варіння або запікання. Хоча зрідка дозволяється гасіння. Самі ж готові страви виходять багатими на вміст пектинів, рідини, ліпотропних речовин і харчових волокон. Так само, зверніть увагу, що ні в одному з страв борошно, цибуля, морква або інші овочі під час приготування ретельно не подрібнюються і не піддаються пассировке.

Дієта №5: які продукти дозволені до вживання

  • Хліб та інші вироби з борошна: вчорашній житній хліб, здобні булочки та пироги з начинкою з вареного м’яса та риби, сухе печиво.
  • Супи: молочні макаронні супи, овочеві з крупами; овочеві щі; холодник.
  • Риба: нежирних сортів, варена або запечена.
  • М’ясо: пісне, нежилистое, без шкіри.
  • Молочні продукти: молоко, кефір, сир низької жирності, простакваша, негострий і нежирний сир.
  • Жир: рослинна рафінована або вершкове масло.
  • Крупи: вівсянка, гречка.
  • Яйця: але тільки у вигляді запеченого омлету з білків.
  • Овочі: варені або сирі.
  • Закуски: фруктові або овочеві салати, вінегрет, нежирний оселедець, кабачкова ікра.
  • Солодке: свіжі, варені або запечені фрукти і ягоди, за винятком кислих, мармелад, мед, пастила, варення, цукор можна замінити на сорбіт або ксиліт.
  • Напої: овочевий або фруктовий сік, каву тільки з додаванням молока, зелений або чорний чай, відвари шипшини і висівок пшениці.
  • Соуси і спеції: ванілін, фруктові підливи, кориця, петрушка, кріп; сметанний, овочевий або молочний соуси.
  • Дієта №5: які продукти заборонені до вживання

  • Хліб та інші вироби з борошна: смажені пиріжки, здобна або листкова випічка, свіжий хліб.
  • Супи: грибні, м’ясні, рибні, зелені борщі, окрошка.
  • Риба: жирна, солона, консервована і копчена.
  • М’ясо: жирне, копчене, консервоване; різні субпродукти, ковбаси.
  • Молочні продукти: вершки, ряжанка, жирний сир, солоний сир; обмежується сметана.
  • Жир: курячий, курдючний, свиняче і яловиче сало.
  • Крупи: бобові.
  • Яйця: зварені круто або смажені.
  • Овочі: шпинат, редиска, редька, щавель, гриби, часник, зелений лук, мариновані.
  • Закуска: рибна ікра, копчені та консервовані продукти, жирні і гострі закуски.
  • Солодке: морозиво, шоколад, кислі ягоди або фрукти, крем.
  • Напої: холодні, какао, чорний кава, алкоголь.
  • Соуси і спеції: перець, гірчиця, хрін, сіль можна не більше десяти грамів на добу.
  • Меню на тиждень по дієті №5 ПонеділокСніданок: омлет з білків на пару, рисова молочна каша з вершковим маслом, чай з лимоном.Сніданок (другий): сирна запіканка, полита сметаною.Обід: овочеві щі, тушкована морква, варене м’ясо, компот із сухофруктів.Полуденок: печиво, чай з лимоном.Вечеря: відварені макарони з сиром та маслом, мінералка.На ніч: кефірВівторокСніданок (перший): салат зі свіжих і тертих яблук і моркви, м’ясні парові котлети политі молочним соусом, кава з молоком.Сніданок: свіже яблуко.Обід: суп-пюре з картоплі, потушенная капуста, варена риба, ягідний кисіль.Полуденок: печиво, відвар висівок пшениці.Вечеря: крупник гречаний, мінералка.На ніч: кефір.СередаСніданок: сир, змішаний з цукром і сметаною, вівсяна каша на молоці.Сніданок (другий): яблуко запечене.Обід: овочевий суп, варена курка з рисом полита молочним соусом, компот зі свіжих фруктів.Полуденок: кисіль.Вечеря: пюре з картоплі з вареною рибою під білим соусом, відвар висівок пшениці.На ніч: кефір.ЧетверСніданок: варені макарони з м’ясом і маслом, каву з молоком.Сніданок (другий): ліниві вареники зі сметаною.Обід: картопляний суп з вівсянкою, голубці, фруктовий сокПолдник: свіже яблуко.Вечеря: рисова каша молочна з вершковим маслом, чай, нежирний сир.На ніч: кефір.П’ятницяСніданок: гречана каша з вершковим маслом, сир, кава з молоком.Сніданок (другий): яблуко запечене.Обід: овочеві борщ, макарони зі сметаною і м’ясом, кисіль.Полудень: чай з печивом.Вечеря: пюре з картоплі з вареною рибою, салат зі свіжих овочів, мінералка.На ніч: кефір.СуботаСніданок: гречана каша з м’ясними паровими котлетами, чай з лимоном.Сніданок (другий): морквяне пюре заправлене яблуневим джемом.Обід: молочний суп з макаронами, пудинг з сиру зі сметаною, кисіль.Полуденок: компот із сухофруктів.Вечеря: манна каша з молоком і додаванням чорносливу, мінералка.На ніч: кефір.НеділяСніданок (перший): варена картопля з оселедцем, кава з молоком.Сніданок (другий): яблуко.Обід: овочеві борщ, макарони з молочним соусом і паровими котлетами, компот.Полуденок: печиво, відвар висівок пшениці.Вечеря: сирники зі сметаною, білковий омлет на пару, мінералка.На ніч: кефір.Приклади рецептів по дієті №5Дієтичний картопляний супІнгредієнти:

    • 2 картоплі
    • 100гр довгозернистого рису
    • 1 цибулина
    • 1 морква
    • 50гр капусти броколі
    • Сіль за смаком

    Приготування:

  • Очистити і порізати картоплю на середні кубики, висипати все в літрову каструлю вже наповнену холодною водою
  • Додати туди промитий рис і дрібно нарізану цибулю і потім поставити все на вогонь.
  • Варіть суп на слабкому вогні до повної готовності рису і овочів. Перед тим як вимкнути суп, не забудьте його посолити.
  • Перед подачею супу на стіл, додайте в нього одну чайну ложку рослинної олії і гілочку зелені.
  • Тефтелі кавказскиеИнгредиенты:

    • 150гр яловичини
    • 2 столові ложки молока
    • 10гр чорносливу
    • 1 чайна ложка вершкового масла
    • 1 свіже яйце
    • 20гр сметани
    • Сіль за смаком

    Приготування:

  • Очистіть м’ясо від жиру і сухожиль, якщо вони є і пропустіть два рази через м’ясорубку.
  • Чорнослив залийте окропом і залиште трохи полежати, після приберіть кісточки, якщо вони є, і наріжте його тонкими смужками.
  • Тепер можна до фаршу додати залишилися інгредієнти молоко, яйця, масло, порізаний чорнослив і перемішайте. Не забудьте посолити!
  • Сформуйте з готового фаршу круглі тефтелі, викладіть на деко і запікайте до готовності.
  • Зверху заливаєте сметаною і можна подавати до столу.
  • Морквяні сирники Інгредієнти:

    • 150гр нежирного сиру
    • 50гр морквини
    • 20 гр вершкового масла
    • 5гр манки
    • 1 свіже яйце
    • 20гр цукру
    • 30г борошна
    • Сіль

    Приготування:

    • Потріть На дрібній тертці моркву, додайте в неї вершкового масла і припускають її у воді близько 20 хвилин.
    • Додати манку до морквині і, помішуючи, варіть.
    • Отриману масу охлаждаете і додаєте в неї більшу частину борошна, сир, цукор, яйце і сіль.
    • Формуйте сирники, а після запаніруйте їх залишилася борошном. Далі, з обох сторін підсмажте їх на вершковому маслі.
    • Виклавши їх на деко, залиште сирники в духовці до готовності.

    Поради про дієту №5

    Дієта №5 призначається лікарями зазвичай разом з фізіотерапевтичним та медикаментозним лікуванням. При такому комплексному підході пацієнтам вдається не тільки зняти загострення, але і в деяких випадках досягається стан стійкої ремісії. Дієта №5 допомагає налагоджувати роботу ШКТ і нормалізувати його стан. Також, пацієнти відзначали і такий позитивний ефект, як позбавлення від зайвої ваги і стійке поліпшення самопочуття, підйом тонусу.

    Виходячи з дієти важливо не зловживати відразу ж забороненими продуктами . Особливо будьте уважні з жирними, гострими і копченими стравами. Також з міцними алкогольними напоями. Тому що, якщо ви страждаєте хворобами печінки, то подібна поведінка може спровокувати чергове загострення і весь курс доведеться почати спочатку.