Меню білкової дієти на місяць: список продуктів

В останні кілька років величезною популярністю користуються безуглеводные раціони для схуднення і не дивно, адже меню білкової дієти на місяць дозволяє досить смачно і ситно харчуватися, при цьому стрімко втрачаючи масу.

Весь фокус полягає в тому, щоб по-максимуму вивести з раціону швидкі вуглеводи (вуглеводомісткі продукти із середнім і високим рівнем глікемії), які, як відомо, практично відразу переробляються в глюкозу, а надалі і в жирову тканину.

Вже тільки за перший тиждень такого харчування можна втратити від трьох до восьми кілограм, а якщо розробити меню білкової дієти на місяць, то можна привести своє тіло в порядок навіть після першого-другого ступеня ожиріння. Однак не варто поспішати радіти, адже білкова дієта для схуднення (меню на місяць) застосовується тільки в самих крайніх випадках, коли виникає потреба в екстреній втрати маси тіла і у всіх інших ситуаціях рекомендується застосовувати більш щадні раціони для схуднення (калораж, роздільне харчування, повний відмова від мучного і солодощів тощо). Справа в тому, що занадто часте виняток вуглеводів з повсякденного раціону або ж тривале застосування такого харчування порушує природний білково-вуглеводний баланс в організмі, згубно впливає на підшлункову залозу, провокує викид білка, а також призводить до різних ступенів харчової алергії.

Ретельно зваживши всі “за” і “проти”, можна приступати до складання дієтичного меню, що базується на білках тваринного походження. Насправді впоратися з поставленим завданням не так складно, якщо запам’ятати кілька простих правил і нюансів. Так, допускається вживання практично без обмежень пісного м’яса (особливо вітається яловичина, телятина і кролятина, багаті залізом), риби, птиці (без шкірки), морепродуктів і субпродуктів (печінка, язик, курячі потрухи тощо). Активно вітається і включення в раціон молочних та кисломолочних виробів з мінімальною або нульовою жирністю. Наприклад, можна балувати себе кефіром, йогуртом, нежирним сиром і навіть сметаною з максимальною жирністю 15 відсотків. А ось від вершкового масла, згущеного молока, сиру жирного молочного краще відразу відмовитися, інакше всі застосовувані зусилля в підсумку виявляться марними.

Крім того, можна використовувати і яєчні білки, адже вони також мають тваринне походження. Примітно, що їх можна їсти не тільки вареними, але і у вигляді повітряних парових омлетів з різного роду добавками, будь то заздалегідь приварений морський коктейль, куряче філе, улюблена морська рибка та ін. білковий раціон часто включають і печінкові оладки, які можна випікати без жиру на сковороді з тефлоновим покриттям або в духовій шафі. Зрадіють і любителі оселедця і копченої риби, адже ці продукти також можна їсти практично без обмежень по масі і часу доби, правда, в даному випадку певна складність полягає в тому, що їх не можна вживати разом з маслом або хлібом, адже будь-яка випічка, включаючи хлібобулочні вироби, і жирні соуси не вписуються в цей дієтичний раціон.

Найважче доводиться в перший тиждень дотримання безвуглеводної дієти, адже не можна ні солодощів, ні хліба, ні фруктів, ні макаронних або круп’яних гарнірів. Перші страви слід готувати без овочів і засмажки, в результаті чого можна побалувати себе тільки міцним м’ясним, курячим або рибним бульйоном з яйцем. Однак витримавши визначений термін стає легше, адже тоді можна перейти на систему “2 на 2”, коли перші два дні дозволено їсти одні тільки білки тваринного походження, а наступні два дні – вуглеводи з низьким глікемічним індексом, і так по черзі.

До так званих низьким вуглеводів можна віднести такі овочі, як ріпчасту і зелену цибулю, сира морква, кабачки, всі види капусти, болгарський перець, свіжі огірки та помідори. Що стосується фруктів, то дозволяється вживати зелені яблука, ківі, ананаси, свіжі лісові та садові ягоди і гранати. Крім того, в “вуглеводні” два дні допускається вживання пісні гречаної, вівсяної і рисової каші на воді, зелень у великих кількостях, житні сухарики і зовсім невелика кількість улюбленого твердого сиру і горіхів.

А ось від родзинок і інших сухофруктів, свіжих і сушених грибів, картоплі, кукурудзи, баклажанів, бананів, черешень, винограду, персиків, баштани, слив, гарбуза і манго краще відразу відмовитися, так як всі ці продукти мають занадто високим глікемічним індексом.