Ми підкажемо, як зробити домашній яблучний оцет!

Кожному, хто хоч раз пробував, цікаво, як робити яблучний оцет самому. Дізнатися,

Кожному, хто хоч раз пробував, цікаво, як робити яблучний оцет самому. Дізнатися, як зробити домашній яблучний оцет, і вибрати кращий рецепт для виготовлення можна в цій статті.

Ті, хто задумався, як зробити яблучний оцет у себе на кухні, напевно, вже знають, що всі корисні властивості яблук в правильно виготовленому оцті зберігаються і навіть примножуються.

У натурального яблучного оцту дуже багато корисних властивостей. Його застосовують для оздоровлення волосся і шкіри голови, для схуднення і в кулінарії. Для чого ж готувати яблучний оцет будинку, якщо його можна купити в магазині? Справа в тому, що магазинна продукція, виготовлена в промислових умовах, має так багато похибок, що не йде ні в яке порівняння з тією, що зроблена своїми руками, будинки з продуктів особистого господарства. А особливо це стосується різної консервації, в її виробництві одна головна проблема смаку – як зробити домашній? Яблучний оцет теж відноситься до домашніх заготовок. У промисловому виробництві немає ніяких гарантій, які використовувалися яблука і як відбувався процес бродіння.

А найголовніше невідповідність між домашнім оцтом і тим, що приготований в промислових умовах – це пастеризація. В ході її багато корисних властивостей втрачається, зате збільшується термін зберігання продукції та додається можливість зберігати оцет при кімнатній температурі і в прозорих пляшках. А недорогий яблучний оцет – частіше всього лише маркетинговий хід, і він є самим звичайним столовим оцтом, з додаванням до нього яблучного ароматизатора.

Виготовлення домашнього яблучного оцту має кілька рецептів. Його виготовляють із цільних свіжих яблук або ж з свіжовичавленого яблучного соку. Має сенс розглянути хоча б кілька способів виготовлення домашнього яблучного (або сідрового, як його ще називають) оцту, щоб кожен міг вибрати найбільш підходящий.

Готується справжній яблучний оцет шляхом ферментації стиглих свіжих яблук або їх свіжовичавленого соку. Під час того, як відбувається процес ферментації, сировину з яблук проходить три стадії. Спочатку утворюється солодкий сидр, потім сухий сидр і тільки після цього – яблучний оцет. Натуральний яблучний оцет не піддається пастеризації і залишається сирим. В ньому більше корисних речовин, так як пастеризація (нагрівання) більшість ензимів знищує, руйнує корисні речовини.

Для того, щоб дізнатися як робити яблучний оцет у себе вдома, потрібно запастися яблуками солодких сортів, краще так само вибирати пізні сорти яблук. Володіють всіма цими ознаками яблука краще ферментуються. Краще всього купувати яблука не в магазині, вибираючи з привезених звідкись здалеку, а взяти виросли на дачі в тому ж місті. Наявність в яблуках синтетичних речовин так само впливає на якість оцту.

Перший рецепт, як зробити яблучний оцет в домашніх умовах. В першу чергу знадобиться з яблук вичавити сік і процідити його. Краще всього буде проціджений сік перелити в дерев’яну ємність, але якщо такої немає, то підійде і скляний або емальований посуд з широким верхом. Сік ставлять у тепле місце, зверху прикривши марлею, тонкою тканиною або паперовим рушником. Для активної ферментації необхідні такі умови, як тепло і свіже повітря. При температурі нижче 16 градусів процес ферментації вже буде під питанням. Процес можна прискорити до 3х тижнів у тому випадку, якщо додати до соку винну закваску або закваску з уже готового яблучного оцту, але в цьому випадку рідина потрібно буде щодня перемішувати. Сік безсумнівно перетвориться на вино, а потім і в оцет і без закваски, але тоді процес займе не менше 10-12 тижнів. Періодично, ближче до кінця терміну, рідину потрібно пробувати на смак. Коли кислотність стане такою, як потрібно, оцет можна розливати по пляшках. Перед розливом оцет обов’язково потрібно добре розмішати. Закваска повинна рівномірно розподілитися по пляшках, фільтрувати оцет так само категорично заборонено. Готовий яблучний оцет зберігають у темному і прохолодному місці.

Другий рецепт не сильно відрізняється від першого. Яблука пізніх солодких сортів, необхідні для приготування, ретельно миють і подрібнюють, не витягуючи серцевини і не очищаючи від шкірки. Можна порізати або розчавити, можна використовувати кухонний комбайн, але не рекомендується використання старих залізних м’ясорубок або терок. Небажано, щоб яблука окислилися перед початком приготування, саме тому рекомендується дерев’яна, емальований або скляний посуд і начиння. Ножі з нержавіючої сталі так само підійдуть.

Подрібнені яблука викладають у посуд з широким верхом, або у трилітрові банки і заливають доверху водою – теплим або кімнатної температури. Потім додають цукор з розрахунку 50 г на кілограм яблук, замість цукру можна використовувати мед. Для прискорення ферментації можна покласти зверху шматочок чорного хліба. Близько цієї ємкості, де б вона не стояла (свіже повітря залишається головною умовою) обов’язково зберуться мошки, мурашки, оси, бджоли. Тому зав’язувати верх потрібно досить щільним, але в той же час повітропроникною тканиною. Добре підійде марля у кілька шарів. Так само дуже важливо закріпити тканину по краях ємності так, щоб не залишити комах ніякої можливості проникнути всередину. Вже через кілька днів яблука почнуть активно бродити, утворюючи піну. На цьому етапі треба щодня перемішувати оцет, щоб знаходяться на поверхні яблука не пересихали і не почали гнити. Якщо минув тиждень або більше, а активного бродіння не почалося – потрібно додати цукру або меду ще стільки, скільки вже було додано.

Після 2-3 тижнів яблука відокремлюють від рідини і викидають, а рідина переливають в ту ж ємність назад. Ще 2-4 тижні рідина повинна бродити. Якщо не чіпати ємність з майбутнім оцтом, на поверхні буде плавати так звана “оцтова матка”. По ній та визначається надалі готовність оцту – як тільки вона спускається на дно, оцет готовий і його можна розливати по пляшках. Оцтова матка з готовністю оцту гине, і треба не допустити її потрапляння в пляшки.

Яблучний оцет можна, крім усього вищеописаного, робити з застосуванням дріжджів. Стиглі яблука натирають на крупній тертці і складають у посуд з широким горлом – можна використовувати звичайні трилітрові банки. Натерті яблука швидко, щоб вони не встигли окислиться на повітрі, заливають водою за схемою 1 літр води на 800 гр. яблук. У банку кладуть 150-200 гр. цукру (на смак господаря і в залежності від кислоти яблук) і 10 гр. дріжджів. Неприпустимо використовувати сухі дріжджі, а от замість цукру можна покласти мед. Ємність, прикрита кількома шарами марлі, коштує 10 днів, протягом яких потрібно перемішувати двічі на добу.

Використовують для цього дерев’яну або керамічну ложку. Через 10 днів в банку додають ще стільки ж цукру, горло знову зав’язують марлею і ставлять у темне місце на строк від 40 до 60 днів для бродіння. Оцет можна вважати готовим, якщо бульбашки не з’являються як мінімум три дні, а рідина посвітлішала і стала прозорою.

Протипоказань до застосування яблучного оцту практично не існує, але обережніше потрібно бути тим, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту або підвищена кислотність. Особливо обережним потрібно бути, якщо яблучний оцет застосовується як засіб для схуднення. Необхідно пам’ятати, що ніякі кошти не зрівняються з активним способом життя і фізичною активністю. Яблучний оцет хороший не тільки як засіб для схуднення і профілактика багатьох захворювань, а ще й добрий помічник у побуті.

Рецепти того, як зробити домашній яблучний оцет, стануть у пригоді кожній господині. Це дійсно дуже корисний продукт, що містить багато вітамінів. Він застосовується для профілактики багатьох захворювань.