Обід правильного харчування: приклади корисних страв

Обід правильного харчування вже давно перестав відповідати
класичним канонам дієтології минулого століття – перше, друге і компот є
далеко не єдиною варіацією здорового харчування.


Тема здорового харчування в даний час переживає сплеск інтересу, причому не тільки з боку тих, хто стежить за своєю вагою, спортсмени, прихильники езотеричних рухів, молоді мами і навіть люди старшого покоління старанно переглядають раціон і виключають шкідливі продукти.

Поняття обід правильного харчування давно перестав бути класичним поєднання першого, покликаного заповнювати запас рідини в організмі, другого, традиційно складається їх м’яса з гарніром і пиття. Саме такий спосіб прийому їжі дуже знайомий тим, чия культура харчування була сформована за канонами радянської дієтології, адже правильні сніданки та обіди можуть бути й іншими, і від цього не менш корисними. Їжа – це те, що об’єднує усіх людей на планеті, але традиції прийому їжі можуть значно відрізнятися навіть у межах одного регіону, що вже казати про різних країнах і континентах. Тим не менш, правильні сніданок і вечеря – це зовсім не ідентичний набір продуктів, адже справжня мета живлення – поповнення запасу енергії, вітамінів і життєво важливих біологічних комплексів. Кажучи іншими словами, правильна система живлення повинна бути побудована за єдиним принципом, а продукти можуть бути абсолютно різними.


Спосіб і час прийому їжі можуть змінюватися під впливом модних віянь або сезонно, в залежності від зміни пір року, проте основне правило незмінно – перший прийом їжі повинен бути ситним, адже організму потрібна енергія для майбутнього дня. Це правило актуально навіть у тому випадку, якщо ніяких особливих фізичних навантажень не передбачено, енергія необхідна для підтримки всіх фізіологічних процесів. Для дихання, роботи серця, головного мозку, всіх органів і систем необхідно харчування, і саме на початку, адже під час сну організм споживає набагато менше енергії.

Всі знають, що англійські аристократи вранці їдять вівсяну кашу, зараз ця тенденція набрала більшу популярність, що можна сміливо назвати правильним кроком на шляху до здорового харчування. Те, чим керуються лорди, снідаючи вівсянкою, не інакше, як інтуїтивно здоровим харчуванням назвати не можна, адже злаки досить калорійні, але вони ніколи не стануть причиною набору зайвої ваги. Вся справа в тому, що вівсяна каша, як і багато злакові культури, у великій кількості містять клітковину, яка заповнює простір шлунка, надовго залишаючи відчуття ситості. Крім цього, вівсяна каша багата повільними вуглеводами, на засвоєння яких в організму йде більше часу, що також допомагає уникнути відчуття голоду аж до обіду.


Крім злаків, правильний сніданок може і повинен містити свіжі овочі або фрукти, адже багато вітаміни добре засвоюються саме на початку дня. Те ж саме можна сказати і про сахарозі, ті, хто не можуть жити без кексів і цукерок, можуть без усякого побоювання для талії з’їсти за сніданком пару штук, всі вуглеводи, що містяться в солодощах, підуть на протязі дня. Однак тим, хто хоче знизити вагу, ця рада навряд чи підійде, адже солодощі наповнені, так званими, порожніми калоріями, які не несуть користь для організму. Що стосується питного режиму за сніданком, то прийом їжі цілком можна завершити чашкою теплого чаю або кави, якщо немає протипоказань, молоком або свіжовичавленим соком. Багато дієтологів радять крім цього випивати склянку чистої води перед сніданком, що допоможе знизити обсяг споживаної їжі, а також «заведе» всі системи організму, після нічного відпочинку.

Сніданок, обід, вечеря – правильне харчування, яке вважалося канонічним тривалий час, зараз система прийому їжі дещо змінилася, як показали останні дослідження в області дієтології, є необхідно, як мінімум, п’ять разів на день, а не три. В принципі, п’ятиразове харчування практикувалося і раніше, але вважалося доречним лише для дітей і хворих в період одужання, зараз же всім пропонується їсти часто, але потроху. Саме тому, обід, який раніше був чи самим головним прийомом їжі, зараз лише проміжний. За дві години до передбачуваного обіду дієтологи пропонують включати в систему живлення легкий перекус, в основі якого будуть фрукти, свіжі овочі, салати або навіть випічка. Що стосується хлібо-булочних виробів, то багато людей, які намагаються стежити за фігурою, накладають суворе табу на їх споживання, і абсолютно марно, адже важливо вибрати правильний тип борошна і спосіб приготування, і випічка ніколи не стане причиною зайвої ваги.

Шматочок цільнозернового хліба або несолодкий злаковий батончик можуть стати ситним доповнень до першого страви на обід і навіть альтернативою йому. Справа в тому, що основна мета прийому їжі в проміжок від 12 до 3-х годин дня, насичення організму білками – будівельним організмом для м’язових клітин. Звичайно, у злакових батончиках білка немає, але якщо доповнити їх відвареним м’ясом, рибою, курячими або перепелиними яйцями і якісним сиром, то половину добового запасу можна забезпечити. Чого не варто робити, так це включати в меню фабричні ковбаси, сосиски, паштети і напівфабрикати – білка в них достатньо, але такі інгредієнти, як підсилювачі смаку, фарбники і ароматизатори здоров’я точно не додадуть. Що стосується рідких перших страв, то їх доцільність вельми сумнівна в харчуванні дорослих людей, але якщо це звичка, яку важко змінити, то нічого поганого в їх споживанні немає.

В 5-6 годин вечора доцільно включити ще один прийом їжі, щось на зразок легкого вечері, складається зі свіжих овочів, невеликої кількості злакових і фруктів, за винятком бананів і винограду. Вся справа в тому, що вони містять значну кількість сахарози, яка не встигне засвоїться організмом до сну, а значить перетвориться в ліпідні клітини, що стають причиною надмірної ваги. Сам же вечеря повинна бути легким і переважно білковим, дієтологи не втомлюються повторювати про те, що кальцій, який міститься в молоці і молочних продуктах найбільш ефективно засвоюється саме у вечірні години, тому сир, натуральний йогурт або ж молоко стануть найбільш вдалими компонентами вечері.

Сучасна система прийому їжі зовсім не вітає суворе поділ на сніданок, обід, вечеря – пп (це досить поширене скорочення терміну правильне харчування) вона оперує, швидше, вмістом тарілки, ніж строгістю годин його вживання. Простіше кажучи, згідно здоровому харчуванню зрушити всі прийоми їжі можна без шкоди для організму, проте слід дотримуватися деяких правил. Перше – якщо зрушувати, то відразу всю систему, дотримуючись частоту прийому їжі, друге – за дві години до сну нічого не їсти, якщо мучить голод, можна випити трохи чистої води, припустимо зрідка додавати в склянку з водою трохи меду і пару крапель лимонного соку. Якщо бажання поїсти непереборно – можна з’їсти трохи свіжих овочів, переважно багатих клітковиною, шматочок сиру або ж шматок цільнозернового хліба, печиво, морозиво та солодощі – під забороною, вони припустимі лише до обіду, та й то не кожен день. Це ж стосується газованих напоїв, алкоголю і солодких коктейлів – всі вони дотримають величезна кількість калорій, які осідають на талії і стегнах з блискавичною швидкістю.

Правильне харчування має бути збалансованим і різноманітним, крім цього, ще одна необхідна вимога – наявність великої кількості злаків та овочів у раціоні. Сучасна система здорового харчування передбачає часті, але невеликі за обсягом порції, саме так організм не буде страждати від голоду, але і не перенасыщаться.