Продукти з високим глікемічним індексом

Продукти з високим глікемічним індексом різко підвищують рівня глюкози в крові. Тому необхідно контролювати їх вживання, особливо, людей, які знаходяться на дієті.

продукты с высоким гликемическим индексом фото

Поняття «глікемічний індекс» знайоме людям, страждаючим цукровим діабетом, які ведуть боротьбу із зайвою вагою, так шанувальникам правильного харчування. По суті, глікемічний індекс – це показник зміни рівня глюкози (цукру) в крові після вживання продуктів харчування. При цьому різні продукти мають свій показник, який коливається в проміжку від 1 до 100. Глікемічний індекс показує, скільки часу необхідно вуглеводів, щоб засвоїтися.

Продукти харчування діляться на продукти з високим, середнім і низьким показником глікемічного індексу.

Вживаючи в їжу продукти з високим глікемічним індексом, відбувається різке підвищення цукру, що тягне за собою відкладення вуглеводів у вигляді глікогену в м’язах і печінці, а у вигляді жиру в жирових клітинах.

Саме з цієї причини продукти з високим глікемічним індексом представляють «небезпека».

Одним з таких продуктів є смажена картопля, глікемічний рівень якого дорівнює 95. Високий індекс і у картопляних чіпсів – 80.

Володіє високим показником глікемічного індексу і цукор. Він дорівнює 70. Таким же показником має біле борошно, французький батон, мюслі.

Високими показниками володіють також рис (білий і коричневий), мед, родзинки, морква, манго, диня, мюслі, крохмаль, рисове борошно, селера, пропарений рис, кукурудзяні пластівці, пастернак, маїс, поп-корн, ріпа, білий хліб, пшеничне борошно, кормові боби, картопляне пюре, гарбуз, кавун, багет, бублики, бісквітне печиво, бруква, газовані напої, кукурудзяна мука, фініки, просо, патока, перловка, полента, рисовий хліб, кускус, буряк, манка, мармелад, консервований ананас, айва, солодка кукурудза, батат, консервовані абрикоси, вівсянка, майонез, какао, сливи, консервовані персики, кетчуп, гірчиця, спагеті, суші, папайя та ін. глікемічний показник даних продуктів вище 50.

Було помічено, що якщо попередньо з’їсти вуглеводи з низьким глікемічним індексом, а потім з високим, то відбувається ефект компенсації. Таким чином, з’ївши попередньо пару яблук, а потім, приступивши до смаженої картоплі, підвищення глюкози в крові буде значно нижче.

Продукти з високим глікемічним індексом потрібно вживати в кінці трапези, підвищуючи таким чином ефект компенсації. Адже якщо робити навпаки, то рівень глюкози підвищиться значно швидше і більше, а компенсувати його вуглеводами, що володіють низьким глікемічним показником буде складно.

Продукти з високим глікемічним індексом насичують організм вуглеводами миттєво, при цьому рівень глюкози повертається до показників також швидко. Тому після вживання подібних продуктів вже через годину-півтора знову починає долати почуття голоду. У свою чергу, насичуючи організм більш повільно, продукти, що мають низький показник глікемічного індексу, продовжують цей процес.