Роздільне харчування по Шелдону для схуднення.

Роздільне харчування по Шелдону для схуднення.

Раздельное питание по Шелдону.

Наверняка ви хоч раз чули про цю систему роздільного харчування, адже вона вже достатньо стара. Ще стародавні римляни залишили своїм предкам рукописні тексти про те, які з продуктів добре поєднуються і як ці самі поєднання продуктів впливають на організм. Ще в ті самі часу лікарі настійно рекомендували своїм пацієнтам уникати почуття переїдання, бути поміркованими у поїданні їжі і раціонально складати своє меню.

Однак точно ніхто ще тоді не міг сформулювати саму ідею роздільного харчування. І тільки в тридцятих роках двадцятого століття була розроблена перша логічна дієта на основі роздільного харчування американцем Шелдоном, яка була оцінена по-справжньому тільки до кінця двадцятого століття.

Отже, що потрібно розділяти? Американець взяв всі продукти і умовно поділив їх на кілька груп, після чого і вивів, які продукти харчування можна вживати в різному поєднанні, а які зовсім не можна вживати в інших поєднаннях.

Риба, птиця та м’ясо можна поєднувати не тільки з крахмалистыми і зеленими овочами. В цьому випадку в організмі ліквідується шкідливу дію тваринного білка. Крім того, це поєднання позбавляє нас від надлишку холестерину.

Зернобобові та бобові можна поєднувати з різними зеленими овочами або рослинними маслами.

Рослинні масла повинні бути не тільки смажені і не рафіновані.

Не можна вживати крохмалевмісні (хліб, картопля, пасти, зелений горошок, бататы) і підлозі крохмалисті продукти (редис, ріпа, редька, бруква) з тваринними жирами (навіть така дрібниця, як хліб з маслом , вже дуже сильно шкодить вашій фігурі і організму). Але, наприклад, ви можете дозволити собі трохи чорного хліба з оливковою олією, травами і часником. Проте це вважається цілком собі повноцінним і самостійною стравою, а не перекусом або доповненням до м’ясної страви. А ось з пельменями хліб їсти не можна.

Найкраще самі з собою поєднуються помідори і кислі фрукти. Їх потрібно їсти не менше, ніж на чверть години до основного прийому їжі (особливо суворо за цим потрібно стежити при поїданні дині і кавуна).

Не крохмалисті овочі та зелень прекрасно поєднуються з невеликою кількістю тваринного жиру та олії.

Молоко належить до розряду окремого прийому їжі, а не як питво. Молоко повинно потрапляти у шлунок на самоті, тому що якщо там є продукти, то воно обволікає їх плівкою, не даючи їм розкластися під впливом шлункового соку.

До окремої їжі ставитися і сир. Його можна поєднувати лише з зеленими овочами і кисломолочними продуктами.

Ще з зеленими овочами поєднуються яйця.

Шелдон стверджує, що основна маса всіх продуктів засвоюється нормально тільки тоді, якщо вживається окремо, тому що для різних видів речовин в шлунку будуть виділятися різні ферменти, які сприяють швидкому розкладанню цих речовин в шлунку.

А ось для перетравлення злакової, солодкого, борошняного і вуглеводної їжі необхідно наявність лужного середовища.

Зате щоб отримати максимальну кількість енергії від яєць, м’яса, риби і молочних продуктів, у шлунку повинна бути кисле середовище, в той час як звичайна нейтральне середовище добре справляється з горіхами, овочами, сиром, грибами, сиром, тваринними та рослинними жирами і маслами.

Майте на увазі, що не можна в 1 прийом їжі відразу змішувати кислі та лужні продукти. Нейтральні продукти можете поєднувати лише з кислими або ж тільки з лужними за один прийом. Американський фахівець доводив свого часу, то за допомогою даної системи харчування людина може позбутися значної кількості зайвої ваги і суттєво оздоровити своє тіло і організм, вивести шлаки.

Але і в цій системі можна виділити свої плюси і мінуси.

Незважаючи на величезну переконливість всіх доводів містера Шелдона і просто величезну армію шанувальників його теорії, є деякі моменти, які створили і чималу армію супротивників цієї теорії. По-перше, в природі практично не існує таких продуктів, які поєднують в собі чисті білки, вуглеводи і жири, які потрібно застосовувати окремо. До таких продуктів відноситься лише яєчний білок і цукор. Тому роздільне харчування по суті своїй просто неможливо.

Крім того, з протягом часу людський організм еволюціонував таким чином, що його шлунок навпаки пристосувався до вживання змішаної їжі, а значить, якщо приймати їжу роздільний, то можна піти проти самої природи.

Еще один сумнівний факт – Шелдон стверджує, що неправильна їжа накопичується в шлунку, а потім її неможливо переварити, тому вона починає там гнити, чому відбувається зараження різного роду, але більшість фахівців з цим не погоджується. Вони стверджують, що у більшості людей їжа перетравлюється абсолютно нормально, а описані Шелдоном процеси можуть траплятися тільки у людей, у яких повністю порушені функції ШКТ, що зустрічається досить рідко. Але тут вже ніяк не допоможеш роздільним харчуванням, тут потрібно спеціальне лікування.

Крім того Шелдон вважає, що причини виникнення процесів гниття в шлунку починаються різні алергічні реакції. Але це теж досить спірно, тому що алергія з’являється за різних факторів. Звідси і різні види алергії.

Містер Шелдон стверджує, що скоєно неприпустимим є одночасне споживання жирів і білків. Але от більшість фахівців в області дієтології з цим не згодні і не бачать нічого протизаконного в цьому поєднанні. Навіть і навпаки – на їхню думку, білки лише сприяють переварюванню жирів.

Є й такі спеціалісти, які не вірять в ефективність даного типу харчування, але часом і вважають, що вона навіть небезпечна, правда, тільки для тих, хто дотримується такої системи вже кілька років. Справа в тому, що організм звикає виробляти певні ферменти тільки тоді, коли в організм надходять лише певний вид продуктів, що робить практично неможливим повернення до звичайного режиму харчування.