Середземноморська дієта для схуднення. Відгуки. Середземноморське харчування для схуднення.

Середземноморська дієта для схуднення. Відгуки. Середземноморське харчування для схуднення.

Средиземноморская диета для похудения.Серед неймовірної кількості всіляких різноманітних дієт яскраво виділяється дієта, названа по регіону свого походження. Вона з’явилася і активно застосовується і донині багатьма сотнями тисяч людей на території Середземномор’я.

Середземноморська дієта для схуднення. Відгуки. Середземноморське харчування для схуднення.

Така небувала популярність їй забезпечена саме тим, що вона не схожа ні на одну з відомих дієт як таких. Більшість дослідників хоч і залишають за нею назву «середземноморська дієта для схуднення, але мають на увазі саме спосіб життя і харчування, як частини цього стилю. Насправді це справжня життєва філософія, яка просто не вкладається в рамки звичайного розуміння дієти як такої. Саме тому не слід розраховувати на те, що долучившись до неї вийде швиденько спалити накопичені жирові поклади.

Безсумнівно, це відбудеться, проте значно пізніше, ніж за який-небудь інший дієтичної програмі. Разом з тим при цьому значно нижчий ризик зриву і набору колишніх кілограмів, помітніше поліпшення роботи практично всіх систем організму, що не може не позначитися на зовнішньому вигляді людини. Вага приходить поступово в нормальні рамки і довго залишається в них. При цьому людині не загрожує ні виснаження, ні переїдання.

Щодо харчування цю середземноморську дієту можуть застосовувати практично без будь-яких обмежень будь-які вікові групи і навіть люди, які страждають хронічними недугами. Дані принципи харчування, що склалися в середземноморських традиціях, були остаточно оформлені у чітко сформульовану систему на початку 50-х років минулого століття і міцно увійшли в наш побут.

Середземноморське харчування для схуднення. Як показують дослідження різних сторін цього типу живлення, ті, хто вирішив спробувати цю дієту, не збираються переходити до якої б то ні було інший, і в принципі згодні, що це не дієта, а добре налагоджена система живлення, при якій людський організм отримує практично всі необхідні для активної життєдіяльності речовини та мінерали. Сам парадокс харчування з цієї дієт-програмі складається в тому, що ви худнете, навіть не помічаючи того. Людина не відзначає нестачу якихось продуктів, немає до того ж нападів голоду, що приводять організм в стан постійного стресу. Відповідно, немає ніякої депресії, немає нервових зривів, ні слабкості, ні швидкої стомлюваності.

В основі лежать морепродукти, збагачують наш організм такими мікроелементами та мінеральними речовинами, як кальцій, фосфор, селен і йод, що гарантує нормальний стан і життєдіяльність щитовидної залози, вона, в свою чергу, відповідає за обмін речовин і лімфосистему. Це риба, креветки, устриці, і морська капуста, водорості. Також в основу раціону покладені свіжі овочі і фрукти, відсоткове співвідношення яких у щоденному споживанні становить близько 70%, що досить багато. Найбільш популярні яблука і всі види цитрусових, а також банани, груші і ківі, а з овочів – помідори, буряк, солодкий перець, кабачки, баклажани, цукіні, гарбуз, які сьогодні не проблема дістати в наших магазинах. Вони покращують травлення, забезпечують необхідними волокнами і клітковиною, є джерелами вітамінів А, В, С, D, Е, К, мікроелементів (калій, магній, залізо, фосфор, кальцій та ін) і антиоксидантів, що не дає жирів швидко засвоюватися і дозволяє їм легко спалюється організмом. Активно використовуються кисломолочні продукти: сири (особливо козій, тобто фета, також моцарелла, тверді сорти «пармезан» і ін), натуральний йогурт, маслянка.

Досить типовим вважається також велика кількість зелені і приправ (базилік, орегано, петрушка, розмарин і чебрець та ін) також важливо присутність оливок і, зрозуміло, не обійтися від використання оливкової олії. Частим гостем на столі є паста, тобто макарони, рис, злакові (каші, хліб).

Якщо спробувати скласти баланс продуктів харчування, то можна бачити таке співвідношення: близько 70% споживаних продуктів складуть вуглеводомісткі продукти (фрукти, овочі, злакові), 20% припадає на частку продуктів – жирів, при чому основна маса з цього відсотка відноситься до оливковій олії і оливкам, і лише 10% відводиться білків (тобто безпосередньо вживання м’яса, яєць, сиру, риби, бобових). Щодо м’яса можна бачити певне відношення: перевага віддається безумовно дієтичного білого м’яса, яке дозволяється споживати 3-чотири рази на тиждень, на відміну від звичного червоного, яке є дозволяється лише раз на тиждень. При цьому добова норма м’ясних продуктів не повинна перевищувати 200г. Стосовно ж риби таких обмежень немає.

Важливо також звертати увагу на спосіб приготування м’яса і риби, які смажаться на грилі з мінімальним використанням оливкової олії для смаження. Тепер смажити таким чином в домашніх умовах далеко не проблема, адже практично скрізь можна тепер придбати гриль-сковороду. Характерним продуктом на столі жителів Середземномор’я є також червоне вино, але тільки сухе, столове. Проте від вживання його можна і відмовитися.

По споживанню продуктів також є свій підхід: на сніданок припадає основна маса хлібних продуктів, молочні продукти (йогурт, сир), яйця і велика кількість свіжих фруктів. В обід обов’язково їдять перші страви, основний обсяг м’яса або риби з овочевим рагу, як правило. Вечеря представлений в полегшеній формі, наприклад, невеликою порцією пасти з овочами, багато фруктів або яких-небудь нежирних фруктових десертів. Примітно, що дана середземноморська дієта не забороняє солодощі, просто їх обсяг обмежується до мінімального, а частота споживання – до одного разу в тиждень.

У правилах даного типу середземноморської дієти вважається також велике споживання рідини. Як правило, це припадає на просту воду, якої слід випивати не менше семи склянок на добу. В добавок можна пити також кави, що в принципі суворо заборонено іншими дієтами, але не більше 2-х чашок в день. Благотворно впливає на організм і такий напій як чай. Можна вибирати за смаком: чорний або зелений, а може бути червоний або білий. Сумарний об’єм рідини повинен бути не менше 2-2.5 літрів.

Відгуки. Зазначеними позитивними моментами у прихильників даної програми харчування є: явне зниження серцево-судинних проблем (ризик захворювання знижується більш ніж на 30%), ризик розвитку онкологічних захворювань зменшується майже на 25%, крім того, не відзначається перепадів тиску, нормалізується рівень холестерину в крові. Значно рідше, ніж інші послідовники даної культури харчування страждають такими захворюваннями як ожиріння, Альцгеймера та ін

Середземноморська дієта для схуднення не вимагає кардинальної ломки звичного способу життя, просто поступово ви входите в правильний спосіб життя. Результат при цьому дійсно може змусити себе чекати, от тільки тривалість отриманого ефекту буде значно довше і благотворніше для вашого організму.