Схема живлення на сушці: що і коли їсти?

Так як останнім часом супер-актуальною стала так звана “сушка” тіла, то виникає ряд питань до того, як її правильно робити. Насамперед необхідно розробити новий раціон, а схема живлення на “сушці” наведена нижче.

Отже, що ж таке “сушка” тіла і про яке процесі взагалі йде мова? Насправді ж у цьому питанні немає нічого нового і складного і мається на увазі максимальне спалювання підшкірних жирових відкладень за допомогою регулярних фізичних навантажень і дотримання особливої схеми живлення на “сушці”.

Сама ж схема живлення при “сушці” насамперед залежить від того, яким саме навантажень піддає свій організм людина. Одна справа, якщо мова йде про звичайних заняттях у спортзалі, шейпінгу, йогу, пілатес і фітнесу й зовсім інакше йтимуть справи, коли мається на увазі серйозна робота над своїм тілом, спрямована на значне нарощення м’язової маси. В останньому випадку, весь раціон харчування будується на практично необмеженій споживанні білкової їжі (мається на увазі білок тваринного походження) і клітковини. Також не слід нехтувати спеціальними протеїновими коктейлями, заснованими на натуральному сироватковому білку, головним призначенням якого є надання організму сили і витривалості.

Але якщо описаний вище випадок вимагає індивідуального підходу і кваліфікованої консультації з фахівцем з дієтичного харчування, то у всіх інших ситуаціях можна діяти за однією спільною схемою “сушки” тіла.Якщо все робити правильно, то досить скоро людина зможе милуватися прекрасним рельєфом тієї групи м’язів, якій він приділяє особливу увагу у спортзалі, причому без зайвого грама маскує її жиру. А зробити це елементарно – достатньо просто скласти для себе певне меню, засноване на низькокалорійних страви і продукти з мінімальною кількістю вуглеводів.

Можливо хтось здивується, але часом важка вуглеводні-яка їжа набагато гірше впливає на вагу, ніж сало або навіть вершкове масло. Пов’язано це в першу чергу з тим, що, потрапляючи в організм, вуглеводи перетворюється в глюкозу, а в зворотному випадку при їх дефіциті, організм починає виробляти її самостійно. А зробити це можна тільки за рахунок окислення жирів і саме тому результатом вуглеводної дієти стає спалювання навіть найскладніших жирових відкладень, причому в найкоротші терміни. Однак і тут слід діяти вкрай обережно, адже повне виключення вуглеводів з організму і заміщення їх білками тваринного походження може порушити білково-вуглеводний баланс в організмі або, що набагато гірше, спровокувати серйозну алергічну реакцію на білкову їжу.

Саме тому схема живлення при “сушці” тіла повинна бути ретельно продуманою і збалансованою, щоб не піддавати організм необґрунтованого ризику. Для додаткового зручності можна роздрукувати з мережі дві таблички, в яких буде наведено перелік основних продуктів харчування, приготованих різними способами, з усіма необхідними даними (вміст білків, вуглеводів і кілокалорій). Причому в одній таблиці можна розмістити інгредієнти, які потрапляють в дозволену групу (зелена таблиця), а в іншій – так звана “запрещенка” (червона таблиця).

Так, наприклад, слід одразу вказати на те, що людина, що бажає в найкоротші терміни пройти якісну “сушку” тіла повинен повністю відмовитися від таких калорійних страв, як сало, копченности, жирне, смажене, вершкове масло, згущене молоко, соуси, горіхи, сухофрукти, сири, вершки, сметана, сир, жирність якого перевищує 9%. А ось такі продукти, як пісне м’ясо, птиця та риба, печінка, білки яєць, морепродукти і легкі молочні продукти (йогурт, кефір, сир нульової жирності) можна їсти практично без обмежень (природно, якщо вони не приготовлені на олії або інших жирах і до них не подаються хлібо-булочні вироби).

При цьому великою помилкою є думка про те, що при “сушці” тіла можна до відвалу є овочі, фрукти, каші, адже мова йде про вуглеводи в чистому вигляді. Ні, безумовно, якісь продукти з цього переліку обов’язково повинні бути включені в регулярний раціон і, наприклад, цілком припустимо іноді дозволити собі вівсяну кашу на воді зі свіжими ягодами, легкий фруктовий салатик з підстильної крейдяно-йогуртовій заправкою, особливо, якщо в нього входять ананас, ківі і яблука, і різні страви з цукіні, всіх видів капусти, огірків, моркви, салатного листя, цибулі і зелені, запечених в духовці, приготованих на грилі або в пароварці.

Часом можна навіть можна побалувати себе чимось солоденьким, типу мюслі з медом, ягідного смузі або сорбету, так і про перших стравах забувати не варто, особливо, якщо мова йде про збірну вусі з зеленню, курячому бульйоні з яйцем і житніми сухариками, літній суп гаспаччо з свіжих помідорів і солодкого болгарського перцю, низькокалорійному холодному свекольнике або навіть осіннім супом-пюре з гарбуза і білих грибів (за винятком сушених). А ось від таких інгредієнтів для приготування спеціальних дієт-страв, як картопля, кукурудза, баклажани, солодкий виноград, черешня, груша, слива, персик і вже тим більше шоколад, випічка, борошняні, круп’яні і макаронні вироби слід триматися якнайдалі.

Так, наприклад, оптимальним сніданком для раціону, розробленого спеціально для “сушки” тіла, можна вважати різні білкові омлети з припеком, приготовані в духовій шафі, легкі сушені тости зі слабосоленої рибою, чай без цукру, мюслі. Обід повинен включати в себе до 200 мл будь-якого з вище описаних перших страв і стейк з м’яса або риби, печінкові оладки або запечене філе птиці на овочевій подушці.

А ось вечеря повинен бути максимально легким – допускається порція знежиреного сиру з перетертими фруктами, легкий фруктовий салатик або морський коктейль з салатними листям і заправкою з лимонного соку і морської солі. Природно, з усіх перерахованих страв слід вибирати щось одне.