Що є для здоровя зубів: топ-5 продуктів, багатих кальцієм

Багато пацієнтів стоматологів ламають голову над головним питанням, що є для здоров’я зубів? В цій статті детально описано, що шкідливо для зубів, а що корисно. Так що її слід уважно прочитати.

Багато пацієнтів стоматологів ламають голову над головним питанням, що є для здоров’я зубів? В цій статті детально описано, що шкідливо для зубів, а що корисно. Так що її слід уважно прочитати.

Сьогодні багато людей страждають різними захворюваннями ротової порожнини, тому досить часто відвідують стоматолога. Як відомо, лікувати хворі зуби не тільки дорого, але і болісно. Тому хвороби краще всього уникати.

Що мається на увазі? Важливо завжди пам’ятати, що завжди простіше попередити те чи інше захворювання, ніж потім довго і тяжко лікувати. Ось як раз і в сучасній стоматології також передбачені надійні заходи профілактики, які здатні як можна довше підтримувати білизну і здоров’я зубів.

Так-так, це можливо, причому мова йде зовсім не про дорогих зубних пастах і засобах для полоскання порожнини рота, а про продукти харчування, багатих життєво необхідним кальцієм і фтором. Так що питання, що є для здоров’я зубів, вірніше для їх збереження, стоїть у сучасному світі особливо гостро. Всі корисні продукти докладно описані нижче і зібрані в так званий ТОП-5.

Отже, п’яте місце займає риба, яка, як відомо, багата кальцієм і дуже корисна для скелета людини. Однак тут важливо зазначити, що цей життєво необхідний елемент міститься переважно в кістках, саме тому доцільно готувати рибні котлета з перемеленими невеликими кістками. І, тим не менш, віддавати свою перевагу слід саме представникам морів, а не річок, оскільки характерна середовище проживання робить таку рибу особливо цінною в плані змісту кальцію. Якщо говорити про чисельні показники, то в’ялена риба з кістками 100 грам продукту містить 3000 мг; а ось сардини з кістками – всього 350 мг. Так що вибирати треба той продукт, який максимально наситить організм і зуби кальцієм.

На четвертому місці знаходяться горіхи, які також здатні наситити організм цим незамінним мікроелементом. Крім того, цей натуральний продукт дозволяє відчувати відчуття ситості і благотворно впливає на травлення. Однак, щоб забезпечити організм кальцієм, дуже важливо, які саме сорти горіхів необхідно вживати в їжу. Так, для цих цілей відмінно підходить фундук, мигдаль, ліщина, насіння, вміст кальцію в них досягає значення 220 – 700. Проте важливо не забувати, що горіхи будь-якого сорту є висококалорійним продуктом, тому вживати їх у їжу можна у відносно невеликих кількостях, тобто не більше жменьки на добу. Якщо говорити про конкретні цифри, то мигдаль містить 250 мг кальцію, фісташки – 130 мг, ну а хвалені і багатьма улюблені волоські горіхи – всього 90 мг. Так що кожна людина сам для себе вибирає, який продукт йому найбільше підходить.

Третє місце в списку багатих кальцієм продуктів займають сири, які почасти є представниками молочної продукції. І, тим не менш, про них важливо поговорити окремо, оскільки даний продукт лише походить від ферментації молока і містить величезну кількість кальцію. Наприклад, порційний шматок пармезану або чеддера містять приблизно по 308 мг цього незамінного органічної сполуки.

Друге місце однозначно відведено цінного молочної продукції, яка насичена кальцієм і, відповідно, дуже корисна для кісток, зубів і всього організму. В даному випадку мова йде про цілісному і пастеризованому молоці, вершках різної жирності і процентного співвідношення, сметані домашнього і магазинного виконання, кефірі, йогуртах з різними наповнювачами, олії, домашньому сирі і інших не менш корисних продуктах. Однак вміст кальцію в тій чи іншій мірі залежить від жирності продукту, найменування та фірми-виробника, так що і тут передбачені певні обмеження щодо енергетичної цінності. Наприклад, в 3%-ном молоці присутній 100 мг кальцію, йогурті – 120 мг, сметана – 100 мг, сирі – 95 мг кальцію. Так що тепер цілком очевидно, що зміст даного мікроелемента цілком і повністю залежить від жирності вживаного молочного продукту.

Однак важливо пам’ятати, що далеко не для всіх людей молоко – безцінне джерело кальцію. Справа в тому, що це висококалорійний продукт, регулярне вживання якого може відбитися зайвою вагою і сантиметрами на талії. Та й існує така категорія пацієнтів, яка відчуває непереносимість лактози. Тому в таких випадках потрібно знайти інше джерело цього необхідного кожному організму мікроелементи.

Лідирує в цьому “продуктовому рейтингу” боби і овочі, які всупереч багатьом думок вважаються джерелом вітамінів і мінералів. Так, соєві боби постачають в організм рослинний білок, схожий за своїми властивостями та енергетичної цінності з м’ясною продукцією. До того ж пару чашок приготованих бобів на чергову трапезу дозволяють організму отримати 300 мг життєво необхідного кальцію. Якщо ж такий унікальний продукт вміло поєднувати з зеленню, то його корисність і енергетична цінність стрімко збільшується. Так, зелень з соєвими бобами надають організму людини приблизно 600 мг кальцію. Саме тому характерне блюдо повинне стати невід’ємною складовою добового раціону для тих, хто хоче убезпечити свої зуби від подальшого руйнування і різних хвороб.

Всім давно відомо, що шкідливо для зубів, так що характерні заборонені продукти краще всього замінити корисними та поживними. Так, багаті кальцієм також є окремі фрукти, зерно, морепродукти, насіння, овочі, тому і ці інгредієнти корисні і необхідні у добовому меню. Щодо профілактичного раціону потрібно додатково проконсультуватися зі стоматологом, причому в індивідуальному порядку. І тоді зуби будуть здоровими і міцними, а про походи до лікаря можна буде надовго забути.

Такі продукти харчування є прекрасною профілактикою від усіх хвороб зубів. Збагативши раціон певними стравами, можна раз і назавжди забути про відвідування стоматологічного кабінету.