Симптоми гастриту

Багато людей симптоми гастриту не відносять до патології. А між тим вони свідчать про наявність проблем зі шлунком, здатних призводити до досить небезпечних ускладнень.

симптомы гастрита как узнать

В сучасному суспільстві існує думка, що немає такої людини, у якої б не було гастриту. Дійсно, харчування всухом’ятку, стреси — все це призводить до запалення слизової шлунка, зміни кислотності та появи симптомів гастриту.

Основні симптоми при гастриті

Величезну роль в появі гастритів, дуоденитов і виразок ШКТ грає інфікованість грамнегативної бактерією Helicobacter pylori. Вважається, що її присутність в шлунку можна виявити навіть у однорічної дитини. Саме тому симптоми гастриту у дорослих і дітей не сприймаються як небезпечна патологія, хоча це, звичайно ж, не вірно.

Найчастіше гастрит протікає без особливих симптомів, особливо, якщо хвороба знаходиться в хронічній стадії або тільки починає розвиватися. Але рано чи пізно патологічні ознаки обов’язково проявляться:

-відчуття важкості в животі після прийому їжі;

– хворобливі відчуття в животі, які виникають натщесерце;

– відрижка, нудота, іноді блювота;

– слинотеча або, навпаки, відчуття сухості у роті.

Ці симптоми гастриту є самими першими тривожними дзвіночками, що попереджають людини про те, що його шлунок запалився і потребує комплексному лікуванні гастриту. Але ознаки запалення слизових стінок можуть відрізнятися залежно від форми гастриту і кислотності шлункового соку.

Кислотність при гастриті

Прийнято виділяти кілька видів гастритів:

– гастрит з нульовою кислотністю;

– гастрит з нормальною кислотністю;

– гастрит з підвищеною кислотністю.

Кислота в шлунку виконує бактерицидні функції. Шкідливий як її надлишок, так і недолік. Симптоми гастриту безпосередньо залежать від шлункової кислотності. При нападі хронічного гастриту із зниженою або нормальною кислотністю пацієнти скаржаться на печію, біль в епігастрії, тяжкість після їжі, зниження апетиту.

Якщо кислотність нульова або знижена, то люди страждають ще й від запорів, так як при такому стані погіршується моторика кишечника.

Для симптомів гастриту з підвищеною кислотністю характерні наступні ознаки: біль у надчеревній ділянці, блювання, кисла відрижка, больові напади натщесерце або в нічний час.

При загостренні гастриту симптоми більш виражені. Біль у шлунку може бути приступообразной. Пацієнти страждають від постійної печії, нудоти і блювоти. У блювотних масах можна помітити слиз, жовч або навіть кров. Як правило, рецидив гастриту супроводжується підвищеним слинотечею. Після багаторазової блювоти з’являється сухість у роті.

У маленьких дітей до симптомів гастриту може приєднуватися діарея, підвищена температура тіла, слабкість, відмова від їжі, запаморочення, зниження гемоглобіну в крові. Необхідно розуміти, що гастрит є захворюванням, що вимагає грамотного і своєчасного лікування.

При виникненні гострого запалення шлунка необхідно якомога раніше почати приймати лікарські препарати, посидіти на дієті, змінити спосіб життя, відмовитися від алкоголю і сигарет. Якщо всього цього не робити, симптоми гострого гастриту дуже швидко перейдуть в хронічну стадію. А хронічний гастрит — дуже підступне захворювання, здатне призводити до раку шлунка (особливо при зниженій кислотності), эрозиям і виразок, шлункових кровотеч.

Питання дієти при гастриті варто висвітлити докладніше.

  • Прийом їжі не рідше 4-х разів на день. Страви підбираються дієтологом в залежності від кислотності шлунка.
  • Протипоказані гострі, смажені, копчені і пряні продукти харчування, всі ті, які здатні викликати напад гастриту. Краще їсти відварну рибу, запечене м’ясо свійської птиці без шкірки, каші, сир, фрукти без шкірки. Котлети готувати тільки на пару і з мінімум приправ.
  • Пити можна розбавлені водою соки, компот із сухофруктів, морси, відвари і настої трав.
  • Рекомендується пити лікувальну мінеральну воду, відповідну за рівнем кислотності шлунка.
  • Хліб вживати тільки в подсушенном вигляді.
  • Кава не пити взагалі або замінити цикорієм. Чай можна вживати тільки поза фазою загострення.
  • Пацієнтам з підвищеною кислотністю шлунка протипоказані наваристі м’ясні бульйони, кисломолочні продукти, маринади, соління, копченості, консерви, газовані напої. Рекомендується приправляти каші, салати рослинним або оливковою оліями, які захищають слизову шлунка від виразки. Яйця з такою формою гастриту повинні бути трохи недовареними, так як готові схильні довго затримуватися в шлунку, загнивати, бродити і подразнювати слизові стінки.

    При гастриті зі зниженою кислотністю протипоказані здоба, жирне м’ясо, овочі і фрукти з грубою клітковиною (капуста, сливи, груша), копчені і смажені страви, зварені круто яйця. У перші дні загострення дозволяється їсти тільки протерті страви — м’ясо курки, фрукти і овочі. Через кілька тижнів можна починати пити кисломолочні продукти, нежирні м’ясні бульйони.

    У перші місяці після загострення симптомів гастриту рекомендується як можна менше їсти м’ясних страв, а також продуктів, багатих клітковиною, так як на їх перетравлення йде багато часу і вони довго залишаються в шлунку, провокуючи процеси бродіння і гниття їжі.

    Пацієнтам з гастритом будь-якого типу рекомендується відмовитися від тютюнопаління, вживання спиртних напоїв, копченостей і будь-яких смажених продуктів харчування. Це дозволить знизити частоту рецидивів і ризик розвитку таких ускладнень, як виразки шлунка і ДПК, шлункові кровотечі, а також в кілька разів збільшить терапевтичний ефект від використовуваних медикаментозних засобів.