Як правильно їсти сир і з чим: рецепти для смачного схуднення

Щоб схуднути без шкоди для здоров’я важливо правильно підібрати меню – в міру смачне і поживне, але не калорійне. Дізнавшись про те, з чим їсти сир без шкоди для фігури можна знижувати вагу, уникнувши почуття голоду.


Сир – корисний дієтичний продукт, який допомагає боротися із зайвою вагою. Задавшись питанням – з чим їсти сир, щоб худнути, потрібно врахувати, що цей продукт добре поєднується з фруктами, йогуртом. Якщо їсти сир у складі різних запіканок і випічки, можна зробити такі страви низькокалорійними.

Взявши нежирний сир за основу багатьох страв, можна істотно знизити їх енергетичну цінність. Проте варто взяти до відома, що сир теж має калорійністю і його не можна вживати в необмежених кількостях під час дієти. Відповідно, з допомогою сиру можна зробити свій раціон більш здоровим, і менш калорійним.


Так як правильно їсти сир і з чим, щоб ефективно знижувати вагу? Для початку варто сказати про те, як правильно вибрати дієтичний продукт. Сир, корисний для схуднення містить невелику кількість жиру. Занадто жирний продукт (більше 9% жирності) має досить високу енергетичну цінність і його ніяк не можна назвати дієтичним. Знежирений сир хоч і не калорійний, але і не дуже корисний, адже кальцій, якими так багатий цей продукт, засвоюється тільки в поєднанні з жирами. Оптимальний варіант для меню худне людини – сир кисломолочний з вмістом жиру 2-5%. Калорійність такого продукту складає всього 115-130 ккал на 100 р. При цьому сир відмінно насичує організм, багатий білком, що забезпечує відчуття ситості на кілька годин.

Як відомо, в раціоні людей, що прагнуть до стрункості, основу має становити білок, а жири і вуглеводи слід споживати в мінімальній кількості. З цієї точки зору сир – незамінний продукт. Фахівці рекомендують вживати його на сніданок і вечерю. Вранці порція сиру додасть сил на кілька годин вперед, а ввечері допоможе уникнути нічного жора. Щоб поліпшити смак сиру і урізноманітнити меню, рекомендується поєднувати продукт з різними добавками, також корисними для фігури. В залежності від смакових переваг можна їсти сир з зеленню, ягодами, фруктовим пюре, часником, йогуртом або медом, наприклад. Гарне поєднання сиру з чорносливом або іншими сухофруктами. Такий дієтичний десерт допоможе налагодити травлення, завдяки клітковині, що міститься в сухофруктах. Також це страва багата вітамінами і мікроелементами, які зазвичай в дефіциті під час дієти.


Сир з медом – варіант для ласунів, які навіть під час дієти не можуть обходитися без солодкого. Мед набагато корисніше, ніж цукор або варення, але не варто забувати, що він достатньо калорійний, тому додавати в сир його варто по мінімуму.

Зелень в поєднанні з сиром утворює корисний для здоров’я тандем. Этоа страва допоможе вивести зайву рідину із тканин.

Сир з фруктами або ягодами також корисний для травлення, так як в такому блюді багато клітковини. Солодкий смак добавки дозволить підсолодити страву без використання цукру. Не варто зловживати бананами, вони досить калорійні.

Сир з додаванням часнику дозволить зміцнити імунітет, поліпшити метаболізм природним шляхом.

Існує безліч рецептів низькокалорійних з використанням сиру, ось лише деякі з них.

Бутерброди з сиром і зеленню

Потрібен хліб з борошна грубого помелу або з додаванням висівок, нежирна сметана, сир або сирний сир з невеликим вмістом жиру, а також улюблені свіжі трави – кріп, базилік, петрушка та інші. Співвідношення зелені та сиру повинно бути 1:3. Зелень, сир і сметану потрібно збити за допомогою блендера в однорідну масу. При бажанні можна додати в масу болгарський перець, огірок або помідор, порізані дрібними кубиками. На скибочку хліба намазати сир із зеленню і їсти на сніданок або полуденок.

Корисним і поживним стравою буде сир з авокадо. Масляниста м’якоть плоду відмінно поєднується з сиром, надаючи йому ніжну і м’яку консистенцію.

Мабуть, одним з найулюбленіших страв з сиру під час схуднення залишається сирна запіканка. Для дієтичного варіанти цієї страви потрібні наступні інгредієнти: Сир нежирний 0,3 кг, сметана 15% 50 г, яйце 1 шт., цукор 1 їдальня ложка, манка 50 р, родзинки 2 столові ложки. Родзинки потрібно замочити в окропі, а інші інгредієнти змішати в кухонному комбайні. Дати масі настоятися, щоб манка набухла. Всипати родзинки і перемішати. Випікати 30-40 хвилин при температурі 180 градусів. При подачі полити фруктовим пюре або посипати ягодами.

Човники з баклажанів

Сир відмінно поєднується з овочами, наприклад, з баклажанами. Для приготування страви потрібно 1 середній баклажан, нежирний сир 200 г гриби печериці 100 г, цибуля ріпчаста 1головка, пару зубчиків часнику.

Баклажан потрібно загорнути у фольгу і запекти в духовці до готовності. Потім розрізати навпіл, вийняти серединку. Печериці, цибулю і часник дрібно порізати, змішати з м’якоттю баклажани і обсмажити до золотистого кольору на сковороді. Змішати отриману масу з сиром, наповнити нею «човники» з баклажанів і відправити в духову шафу на 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Сирне печиво

Для приготування потрібні сир 0,5 кг, олію вершкове 100 р, борошно цільнозернові 300 г, для начинки – сир 200 г, сметана 15% – 100 г, цукор – 3 столові ложки, яйце куряче 1 шт. Із сиру, борошна та олії потрібно замісити тісто, розкачати його в тонкі пласт і нарізати квадратиками. Приготувати начинку, збивши сир з яйцем, сметаною і цукром. Викласти начинку на куточок квадратика і загорнути його в рогалик. Так вчинити з усіма квадратиками. Викласти їх на деко, посипати цукром і запікати при температурі 200 градусів протягом 30-40 хвилин в духовій шафі.

Сирний пиріг

Для приготування потрібні: сир нежирний 0,5 кг, вівсяні пластівці – 0,3 кг, молоко 100 мл, 3 яйця, вершкове масло 50 г, розпушувач тіста, сметана 20 г, цукор 100 г, какао 1 столова ложка.

Вівсяні пластівці заливають молоком і залишають на 10-15 хвилин для набухання. Потім змішати отриману масу з какао маслом і яйцем. Вилити масу у форму для випікання. Приготувати начинку. Для цього змішують сир, 2 яйця, сметану, цукор в блендері до однорідності і виливають зверху вівсяного тіста. Випікати пиріг при температурі 200 градусів в духовій шафі протягом 40-50 хвилин.

Морквяно-сирні сирники

Для приготування потрібні – морква свіжа-2 шт, сир нежирний 200 г, яйце куряче 1 шт., борошно 100 р. Всі інгредієнти потрібно перемішати, щоб вийшло тісто, сформувати руками сирники і запекти в духовці на деку, змазаним маслом, протягом 30 хвилин.

Сирний десерт

Для приготування потрібні: сир нежирний 200 г, 1 шт банан, какао 1 їдальня ложка, сметана 2 столові ложки, цукор 2 столові ложки. Сир ретельно перемішати зі сметаною і розділити на 2 рівні частини. Одн частину змішати з банановим пюре, іншу – з какао. Викласти масу у формочки, чергуючи шари бананового і шоколадного сиру. Охолодити в холодильнику протягом 2 годин.

Інший варіант сирного десерту – з вареним згущеним молоком і вершками. Для додання десерту желеподібної консистенції можна використовувати желатин, який також допустимо під час дієти і багатий цінними поживними речовинами, необхідними для росту м’язів.

Дієтичних рецептів з сиром безліч, з додаванням тих чи інших інгредієнтів. Сир можна використовувати для приготування низькокалорійних закусок, салатів, випічки, десертів. При цьому смак готових страв нічим не поступається звичайному варіанту, тому з сиру можна готувати частування для всієї родини, і навіть для дитячого меню.