Як приготувати вітамінний салат: рецепти для правильного харчування

Вітамінні салати – це нудні інгредієнти і дуже багато
метушні на кухні? Є чудові, швидкі і легкі рецепти, як приготувати вітамінний салат
смачний, корисний і інтригуючий.

Основа правильного ваги і відмінного самопочуття – правильний спосіб життя, у тому числі правильне харчування. А це вимагає певних знань, потрібно не тільки знати, як планувати свій день у співвідношенні калорій/страв/смаків, але і як приготувати вітамінний салат, інші корисні страви. Такий салат не завжди значить – низькокалорійний, багато дієтологів розповідають, як приготувати вітамінний салат із заправкою з сметани, майонезу, вершків – але тільки на сніданок.

Один з класичних рецептів вітамінного салату на сніданок – салат, нараховує 120 років успіху – Вальдорфський, він же салат Уолдорф. Це американський салат заправляється він або сумішшю майонезу і натуральних вершків (ранковий варіант), або сумішшю свіжовичавленого лимонного соку і кайенского перцю (варіант для вечері). Обидва варіанти однаково корисні і вітаміни: сидять на дієті не варто здригатися від поєднання вершки, майонез, незважаючи на калорійність, це дуже корисне поєднання, хоча і калорійне. Вершки є джерелом більш ніж 20 корисних речовин: мікро-, макроелементів, вітамінів, у тому числі необхідної для жіночої краси, здоров’я фолієвої кислоти. У складі цього продукту містить фосфатиди, необхідні для організму в будь-якому віці і високий рівень вмісту казеїну, необхідного при активній життя і високих розумових/фізичних навантаженнях. Він не тільки відноситься до сложносоставным білків, але також допомагає стримувати апетит. Отже, ранковий варіант цього чудового салату потребуватиме таких складових на 4 порції:

· 4 зелених яблука (приблизно 400 грам);

· 200 грам горіхів, бажано волоських;

· 4 столові ложки свіжовичавленого соку лимона;

· 5-6 штук горошин перцю чорного (розчавити або розтерти);

· 5-6 штук горошин запашного перцю (вчинити аналогічно, як і чорним перцем);

· 200 грам натурального майонезу;

· 8 столових ложок вершків домашнього виготовлення;

· 500 грам селери, в класичному варіанті – черешків, але підійде і коренеплід.

Черешки або коренеплід очищається від плівок/шкірки, промивається, нарізається тонкими скибочками, в класичному варіанті – соломкою, нарізка поміщається в ємність для салату. Яблука, вже без шкірки, нарізати досить великим кубиком, сбрызгиваются соком лимона, це необхідно, щоб м’якоть фрукта зберегла привабливий колір. Якщо горіхи вже підготовлені, тобто очищені від горчащей верхньої плівки, їх слід просто крупно нарізати і відправити в салат. В іншому випадку їх необхідно підсушити в мікрохвильовці (приблизно 40 секунд на найбільшій потужності в режимі НВЧ) або використовувати розпечену сковорідку, суху, після чого відлущити верхню шкірку і тільки після цього порубати в салат.

Вершки необхідно трохи збити в окремому посуді, додати прянощі і сік, що залишився, сіль, додати майонез. Тепер слід заправити сумішшю фруктово-овочевий салат і ретельно перемішати, помістити в холодильник як мінімум на 120 хвилин. Втім, можна приготувати салат і з вечора, залишивши на ніч в холодильнику, в смаку він від цього не втратить, швидше навпаки. Калорійність цієї страви складе 392 кілокалорії на порцію 100 грам, що цілком припустимо для правильного і корисного сніданку.

Якщо замінити жирний соус із майонезу і вершків сумішшю лимонного соку, оливкової олії і кайенского перцю вийде менш калорійний варіант вітамінного салату для вечері.

Відмінним варіантом салату на сніданок, обід або вечеря стане осінньо-зимовий салат з гарбуза. На дві порції потрібні такі інгредієнти:

· шматочок гарбуза вагою 200 грамів;

· шматочок голландського або російського сиру вагою в 100 грам;

· 50 грам ріпчастої або ялтинської цибулі (це 1 невелика або половинка великий цибулинки);

· їдальня ложка (20 грам) олії, можна взяти оливкова або соняшникова рафінована;

· спеції за смаком, в авторському варіанті пропонується чайна ложка солодкої паприки і чверті ложки суміші меленого перцю чилі, імбиру, чорного і білого перцю;

· кількість солі за індивідуальним перевагам.

Отже, як приготувати салат, вітамін в якому налічується понад 10, майже 20 макро – та мікроелементів, адже така зарядка корисними речовинами просто необхідна при сучасних темпах життя, для того щоб відчувати себе здоровим і енергійним. Салат є досить низькокалорійним, при загальній вазі порції 370 грам, кілокалорій в ньому буде всього 627, тобто 313,5 на людину, якщо цим салатом снідати, залишиться місце ще й для десерту.

Якщо цибуля гострий і гіркий, необхідно попередньо його замаринувати, для цього слід порізати цибулину кільцями, а потім розрізати на чотири частини, скласти в ємність, кинути дрібку солі, цукру, скропити оцтом (звичайним столовим) і залити окропом, який необхідно злити через 7-10 хвилин. Цибуля залишиться пікантним, без зайвої кислоти оцту, але більш м’яким на смак, ніж був – як раз для такого салату. Часточку гарбуза тремо на дрібну тертку, не так, щоб зовсім дитяче пюре вийшло, але щоб вона була м’якою і дала трохи соку. Дрібно тремо сир, додаємо до гарбузі, до цього часу цибуля вже повинен бути готовий, оделяем його від маринаду і кладемо в салат, солимо, кладемо прянощі, заправляємо олією і перемішуємо. Можна, за бажанням, додати тертих горіхів.

Любителі солодких і пікантних салатів можуть приготувати дуже поживний і корисний салат з грушами, знадобляться такі продукти на 2 персони:

· брусочок сиру твердих сортів у 50 грам, ідеально підійде рокфор;

· пучок листя салату латуку посівного або приблизно стакан нарізаної качана;

· сіль – за індивідуальними смаковим уподобанням;

· 1 середнього розміру груша солодких сортів (приблизно 100 грам);

· м’ята – за смаком;

· мед квітковий натуральний – чайна ложка;

· горіх волоський (можна замінити іншими горіхами) – 3-4 штуки;

· чайна ложка свіжовичавленого соку лимона;

· спеції: чорний мелений перець – за смаком;

· масло, бажано оливкова, можна взяти рафіновану соняшникову – 15 грам (трохи менше столової ложки).

Половинки волоських горіхів слід обсмажити в розігрітому на сковороді меду, щоб отримати пікантну нотку, можна додати щіпку кориці. Викласти їх на тарілку або грати так, щоб не злиплися. Груші нарізати пластинками або тонкими скибочками, змішати з дрібно нарізаним зеленим листям, сир необхідно нарізати тонкими брусочками, соломкою або невеликими кубиками і теж додати в салат. Поки не заправили салат, необхідно скропити соком цитруса груші, щоб м’якоть зберегла первісний колір. Заправка: залишок соку, масло, дрібно нарубана м’ята, спеції, сіль змішуються в окремій ємності. Политий заправкою салат прикрашають часточками обсмажених горіхів і подається до столу відразу, калорійність салату складе приблизно 654 кілокалорії, на одну людину – 327.

Такі салати легкі в приготуванні, а завдяки багатокомпонентного складу дуже поживні і витаминны, не кажучи вже про те, що дуже смачні. Вони дадуть необхідний заряд енергії організму на весь день і роботу шлунку, щоб не думати про їжу до обіду.